Бившият полицай Венцеслав Караджов имал 9 заболявания

С повечето от тях може да се живее съвсем спокойно, ако няма изявени симптоми, заключиха експерти

Бившият полицай Венцеслав Караджов, обвинен в убийството на майка си и баща си Божурка и Цветан Караджови през май 2016 г., имал 9 заболявания. Това е установила тройната съдебно-медицинска експертиза за състоянието на бившето ченге от Икономическа полиция, изготвена от трима пловдивски лекари. Според експертите д-р Марин Балтов, д-р Георги Христов и д-р Ина Филипова, Караджов имал леко увеличен черен дроб, камъни в жлъчката и левия бъбрек, дископатия и шипове на гръбначния стълб, а също и разширени вени.

Нито едно от тези заболявания обаче не е обострено и с повечето от тях може да се живее съвсем спокойно, заяви д-р Балтов. По думите му тези състояния изискват само проследяване и лечение не се налага, ако няма изявени симптоми, а разширените вени са възрастови промени, които настъпват след 40-та година на почти всеки човек.

Това стана ясно в съдебната зала на Апелативния съд днес, след като вещите лица представиха експертизата си. Самият Караджов обаче не беше доволен и в продължение на почти час подложи на разпит лекарите на каква диета да се подложи заради черния си дроб, на какво легло да спи, за да не обостря дископатията и шиповете си и други подобни.

Бившият полицай каза, че от четири месеца имал тъпа болка с временни остри болки между ребрата, имал сухота в устата, сутрин ставал от леглото схванат и с болки в кръста, но никой не му осигурявал преглед въпреки настояването му.

До живот зад решетките искат за полицая Караджов, убил зверски майка си и баща си (СНИМКИ И ВИДЕО)

Съдията-докладчик по делото Стоян Германов обаче му напомни, че само началникът на затвора е компетентен да му осигури лечение. Ако това не стане, можел да се обърне също към шефа на ГД „Изпълнение на наказанията“ или дори към ресорния зам.-министър на правосъдието.

Д-р Марин Балтов пък посочи, че в затвора условията не са толкова лоши. Там разполагали със стационар, лекар, храната била в пъти по-добра от тази в болниците, имало парно и топла вода. Той посъветва Караджов да спи на твърдо легло, а ако няма възможност, да свали дюшека си на пода, за да облекчи болките от дископатията си.

Караджов за пореден път поиска отвод на съдебния състав

В началото на съдебното заседание пък бивия полицай настоя съдебният състав да си подаде отвод. Като мотив той изтъкна, че съдът е предубеден и добави, че не може съдебен състав, който не е наказателен да гледа делото му.

Убиецът на родителите си Караджов ще лежи до живот

След съвещание обаче съдът отхвърли искането, като се мотивира с това, че тримата съдии от състава са достатъчно компетентни.

На днешното заседание бяха разпитани двама свидетели и бяха изслушани още експертизи. В крайна сметка то се отложи, тъй като едно от вещите лица не успяло да направи експертизата, с която е натоварено, защото нямало достъп до веществените доказателства.

ВКС отмени доживотната присъда на Венцислав Караджов за убийството на родителите му

Припомняме, че 74-годишният баща и 69-годишната майка на Караджов бяха застреляни в дома си в пловдивския кв. „Христо Смирненски“ на 15 май 2016 г. Синът им – тогава полицай в Икономическа полиция бе обвинен в двойното им убийство.

Миналата година Апелативният съд потвърди доживотната присъда на полицая, наложена му от Окръжния съд под тепетата. Впоследствие обаче ВКС отмени наказанието и върна делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд – Пловдив. Мотивът бе, че въззивният съд в недостатъчна степен е изпълнил и задължението си да установи достоверността на източниците, установяващи косвените доказателства по делото, след което да пристъпи към задълбочена оценка на установените чрез тях факти и да направи анализ на всяко доказателство поотделно и в съвкупност с останалите, за да се прецени дали те установяват една неразривна връзка помежду си така, че системата от косвени доказателства да обуслови единствения възможен извод относно авторството на извършеното деяние, т. е. за доказаност на обвинението по несъмнен начин.

Подобни статии

Top