Бившият ректор на Медицинския университет в София отива на съд

Специализираната прокуратура предаде на съд проф. Ваньо Митев  и още петима за незаконен прием на студенти

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия ректор на Медицинския университет – София акад. Ваньо Митев, бившия декан на Факултет „Дентална медицина“ в същия университет проф. Андон Филчев и още четирима души за участие в организирана престъпна група и за длъжностни престъпления.

Шестимата са предадени на съд за това, че в началото на декември 2014 г., с цел материално облагодетелстване, създали престъпно сдружение  по набирането и гарантирано приемане в университета на студенти – предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием.

За набиране на чуждестранни студенти организаторът и ръководител на престъпната група акад. Митев привлякъл три лица от фамилно консултантско дружество със седалище в гр. Петрич, както и британски студент от иракски произход. Набраните  в нарушение на  изискванията за прием студенти били от Гърция и Великобритания. Освен набирането на студенти по медицина, участници в престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София с цел създаването на невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти.

Длъжностните лица в университета – бившият ректор и бившият декан, извършвали от своя страна необходимите действия в нарушение на служебните си задължения, за да бъдат приети всички чуждестранни студенти, „осигурени“ от другите обвиняеми.

Освен за ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на България, Великобритания и Гърция, бившият ректор акад. Ваньо Митев е обвинен и за това, че в периода от 1 септември 2015 г. до 3 ноември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 деяния, с които е осъществил състава на общото престъпление по служба. За съучастие в 25 от тези деяния е предаден на съд и бившият декан проф. Андон Филчев.

Повдигнато е и едно обвинение на служител в консултантската фирма, участвал в престъпната дейност, за търговия с влияние по смисъла на чл.304б, ал.1 от НК. То е осъществено по отношение на гръцка гражданка, но която е било обещавано, че ползвайки контактите с ректора на МУ-София, тя ще бъде записана безпроблемно за студент в университета.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Припомняме, че  преди две години бившият ректор на Медицинския университет в София – Ваньо Митев, бе оправдан от Апелативния съд по всички обвинения за злоупотреби. Сагата започна преди четири години след проверка на просветното министерство. Митев беше обвинен, че заради неизгодни сделки и конфликт на интереси е ощетил висшето училище с над 1 млн. лева. През 2016-та тогавашният министър на образованието Меглена Кунева твърди, че има  сериозни злоупотреби в работата на бившия ректор акад. Ваньо Митев.

Снимка: Bulphoto

Top