Бившият шеф на РУ Раковски обжалва уволнението си

Той беше уволнен дисциплинарно заради взет подкуп

Пловдивският административен съд отхвърли жалбата на бившия началник на РУ Раковски Георги Илиев срещу дисциплинарното му уволнение. Илиев бе уволнен на 2 октомври 2018 година, след продължило 5 месеца дисциплинарно производство. То пък започна, след като бившият шеф на полицията бе задържан, заедно с още двама негови подчинени на 18 април миналата година, за взет подкуп от 20 хил. лв. от търговец на контрабандни цигари.

Арестът бе шумно отразен от медиите тогава. Според разследващите от парите, които получил като подкуп, Илиев раздал по 1000 евро на двамата си подчинени – Валентин Гоцев и Желязко Колев.

След като бе арестуван, Илиев бе отстранен от поста си, а впоследствие бе и уволнен. Затова той обжалва уволнението си, с мотива, че заповедта на министъра на вътрешните работи е била незаконосъобразна. Бившият полицейски шеф твърди, че не са спазени сроковете за налагане на дисциплинарното наказание по чл.94, ал.1 от ЗДСл., липсва точно описание на извършено дисциплинарно нарушени, както и че не са изложени мотиви в тази посока. Според него събраните доказателства за уволнението му са неправилно интерпретирани. Освен това посочва, че това, че срещу него има повдигнато обвинение не означава, че е осъден и че присъдата е влязла в сила.

Според Административния съд обаче доводите му са неоснователни, а заповедта за уволнение е издадена съгласно правилата, тъй като става дума за тежко нарушение на служебната дисциплина.

Решението на Административния съд може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред ВАС.

Подобни статии

Top