„Бизнесът за Пловдив“ подкрепя създаването на общинско дружество за градски транспорт

„Бизнеса за Пловдив“ подкрепят усилията на Общината за подобряване на транспортната услуга

Две важните транспортни теми обсъдиха кметът Здравко Димитров и председателят на УС на „Бизнесът за Пловдив“ Атанас Рогачев. По време на срещата кметът представи проекта за създаване на общинско дружество за екологичен градски транспорт. Целта на бъдещето дружество е да се повиши качеството на услугата за гражданите и да се подобри качеството на въздуха.

Предвижда се основните инвестиции за новото дружество да се осигурят по линия на Европейския съюз и неговите програми. Общината очаква до края на  май  представителството на Световната банка в България да предостави анализ за състоянието на градския транспорт в Пловдив, както и проучване на възможностите за създаване на собствено дружество.

Представителите на „Бизнеса за Пловдив“ подкрепят усилията на Общината за подобряване на транспортната услуга и за създаването на общински екологичен транспорт. Преди две седмици сдружението оповести публичната си позиция и заяви, че това е пътят общината да може да води собствена транспортна политика, без да е зависима от частни интереси.

Втората важна тема, която бе обсъдена на срещата бе бъдещето на летище „Пловдив“, чиято концесия отново се отложи, след като не се появи кандидат и Министерството на транспорта да удължи приема на документи до 10 юли. От сдружението настояват, ако и тази концесия се окаже неуспешна, Община Пловдив да предприеме необходимите действия за възстановяване на собствеността на летището.

Позицията на общината е, че летището е важен фактор за утвърждаването на Пловдив като национален лидер в развитието на производствата и индустриалните зони, като лидер в търговията и логистиката. Затова администрацията ще работи така, че нейният интерес да бъде гарантиран във всеки един случай, коментира Здравко Димитров.

Подобни статии

Top