Бизнесдама на съд, опитала да източи фонд "Земеделие" в Стамболийски - DC news

Бизнесдама на съд, опитала да източи фонд „Земеделие“ в Стамболийски

Служители на фонда разкрили измамата

42-годишна бизнесдама пробвала да източи фонд „Земеделие“ със заявления, в които фигурирали неверни данни за обработваеми площи край Стамболийски и Ново село, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив. С.Д. отива на съд, след като магистратите внесоха обвинителен акт срещу нея за неуспешния й опит да получи евросубсидии.

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 42-годишната С.М. за това, че на 12.05.2017 г., на 14.05.2017 г. и на 15.05.2017 г., в гр. Стамболийски, обл. Пловдив, в качеството си на управител на четири различни фирми, е представила чрез Общинска служба земеделие – гр. Стамболийски, пред Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – гр. Пловдив, неверни сведения по Закона за подпомагане на земеделските производители, като в заявленията за подпомагане и в приложенията към тях е посочила обработваеми площи, които не са били реално ползвани, стопанисвани и обработвани през стопанската 2017 г. /общо 108 парцела с площ от общо 860 дка, в землищата на гр. Стамболийски, село Ново село и др./, за да получи чрез Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция – средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз. Сред тях били Европейският фонд за гарантиране на земеделието, по схема за единно плащане на площи, схема за преразпределително плащане и схема за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и за околната среда – зелени директни плащания и Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони – престъпление по чл. 248а, ал. 3 във вр. с ал. 2 от Наказателния кодекс. С деянията си обвиняемата осъществила четири отделни престъпления по този текст.

С.М. регистрирала четири търговски дружества, които трябвало да се занимават със земеделска дейност. През 2017 г. тя заявила пред ДФ „Земеделие“, че обработва земеделски земи в землищата на гр. Стамболийски, с. Ново село и др., като кандидатствала за  подпомагане от посочените по-горе европейски фондове.

Служители на фонда извършили проверка на място на заявените площи и установили, че те не са обработват, както било посочено в документите, подадени от С.М.  Част от тях били заявени като угари, но липсвала, каквато и да е обработка. Други, за които обвиняемата твърдяла, че са с посеви от ечемик и царевица, въобще не били засети. Не съответствал и посоченият брой овошки в ябълкова градина.

Обвиняемата не получила плащания от еврофондовете, като за случая е била уведомена прокуратурата, което дало и повод за започване на наказателното производство.

Спрямо С.М. е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Подобни статии

Top