Бизнесменът, прокопал незаконните тунели в Пловдив, свързал апартамента си със съседната сграда

Специалисти ще обследват сградите над тунелите

Собствениците на сгради на Главната, които се оплакаха от прокопаните тайни тунели под идеалния център на Пловдив, са провели вчера събрание в присъствието и на техния съсед – бизнесменът Мирослав Стамов, който, по думите на съседите му, е прокопал тунелите.  Изкопите бяха открити на метри от Римския стадион и засрашават сградите отгоре, които са паметници на културата, смятат експерти, а и хората, които живеят и са собственици на съседните къщи.

Собствениците на жилища в сградите на ул. „Отец Паисий“ №5 са подавали многократно сигнали до институциите, че през последните години техен съсед копае в мазето, но резултат не е имало. Те обаче сезираха медиите, след като пътека до сградата пропадна и разкри мрежата от тунели отдолу, предава bTV.

Ще санкционират ли бизнесмена, прокопал тунел под пловдивската Главна?

„Собствениците констатираха, че никога не са давали съгласие да извършва каквито и да е рабти в мазето. решиха да наемат специалист, който да направи обследване на сградата. Третото нещо, което решиха, е да се обърнат към институциите с готовност за съдействие и донякъде благодарност, че се стигна до реакции“, съобщи адвокатът им Гено Василев.

„За мен учудващото на общото събрание бяха две обещания, които направи господин Стамов. И двете обещания са свързани със сградата на „Отец Паисий“ №8, която граничи с тази на №5. Едното обещание беше, че отново ще свърже водосточните тръби към ВиК системата, за да не поливат стените на сградата на №5. Второто му обещание, което направи, е да премахне всички врати, които е направил между №8 и съседните имоти. Доколкото разбрах от него, той е свързал апартамента, който притежава на №5, със сградата на №8″, каза Василев.

Стамов не обяснил, защо е поставил тези врати.

„Районът тук е такъв, че преди да се започне каквато и да е строителна работа, трябва да уведомиш общината, Министерство на културата и регионалния музей“, отбеляза Василев.

Бизнесменът Мирослав Стамов твърди, че е предприел законно укрепване

Бизнесменът Мирослав Стамов обаче твърди, че е предприел законно аварийно укрепване заради подземна река. Районната администрация обясни, че е налице незаконно строителство.

„Това представляват, по стар архитектурен план, английски дворове. Не съм запознат технически каква е височината на този тип двор, но г-н Стамов е установил, че има срутване и е започнал строително-монтажни дейности за укрепване конструкцията на фасадата”, посочи адвокатът на бизнесмена пред NOVA.

Защитникът изказа и позиция в отговор на констатацията на Районната администрация за незаконно строителство. „Г-н Стамов е реагирал адекватно и е поискал експертно становище, което е входирано в администрацията. Доколкото виждам, няма тунели, а пропаднал английски двор”, каза още адвокат Кобуров.

Обвиненията на съседи, че Стамов е прокопал земята под техните имоти, той коментира: „Смятам, че не става дума за прокопаване, а за някакви комплексни причини. Многократно в района има жалби за извършващо се строителство”, обясни адвокатът.

Според кмета на Район „Централен” Георги Стаменов Стамов е направил опит да увеличи обеми търговски площи, за да ги отдава под наем.

„Не съм убеден, че има такова увеличаване, няма такива търговски площи. Нека администрацията си върши работата много по-добре”, призова адв. Кобуров.

Защитникът беше категоричен, че достъпът до помещенията е абсолютно свободен. Няколко пъти е била извършена проверка от представители на полицията и общината, разказва още NOVA.

Снимки: bTV

Подобни статии

Top