Бизнесменът Тодор Ташев, укрил 1 млн.лв. от данъци, остава в ареста

Ташев и съпругата му Стойка са обвинени и в пране на пари при търговия с вносна козметика

Пловдивският апелативен съд за втори път остави в ареста бизнесмена Тодор Ташев. Магистратите потвърдиха определението на окръжните си колеги, които преди седмица го оставиха зад решетките.

Собственикът на козметичната компания „Ти Джи Козметикс“  бе арестуван заедно с Михал Марков за пране на пари и укриване на данъци на 1 март тази година. Той беше арестуван при специализирана операция на Икономическа полиция в няколко града, сред които и Пловдив. По досъдебното производство, образувано след акцията, бяха задържани девет души. На трима от тях бяха повдигнати обвинения за укриване на данъци в размер на 1 милион лева и за пране на пари.

Арестуваните миналия петък пловдивски бизнесмени – с обвинения за пране на пари и укриване на данъци

Марков и Ташев, а впоследствие и съпругата на Ташев – Стойка, бяха обвинени в това, че от месец март  2017 г.  до 1 март 2019 г.  чрез 7 търговски дружества, регистрирани в България, са извършили парични преводи в брой, в размер на общо 5 000 000 лева, към търговски дружества в Полша и Италия. Управителите на българските дружества били подставени лица с нисък социален и финансов статус. Те са поръчвали стока – козметика, перилни препарати и др., от Полша и Италия. Пратките формално пристигали на името на тези фирми, а реално стоките получавало друго търговско дружество у нас, чийто управител е Тодор Ташев, а съдружник 38-годишната му съпруга. Стоката била разпространявана от Ташев в магазинната мрежа у нас, като парите от продажбите не били декларирани  и  по този начин е избегнато плащането на данъчни задължения в размер на около 1 млн. лева.

Грози ги от 3 до 12 години затвор

Днес апелативните магистрати прецениха, че не е отпаднала опасността Ташев да извърши друго престъпление, което се извежда от механизма и начина на извършване деянията, в които е обвинен. Според съда няма спор между обвинението и защитата относно обоснованото предположение, че обвиняемият в съучастие със съпругата му и трето лице са съпричастни към извършване на престъпленията, в които са обвинени, а те са, че за период от две години са укривали данъци и са участвали в пране на пари.

Става въпрос за деяния, наказуеми с лишаване от свобода, като за престъплението пране на пари Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лв., а за укриване на данъци – лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество.

Припомняме, че по същото дело съпругата на Ташев – Стойка, бе освободена под парична гаранция в размер на 10 хил. лв.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Снимка: plovdiv24.bg

Подобни статии

Top