БКС в Асеновград се завръща

Поддръжката на общинските площи и обществените сгради в община Асеновград се поема от  ново звено, обявено като БКС.

Новосъздадената структура е по проект на общината за насърчаване и социално включване на уязвими групи и се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Проектът трябва да се реализира в срок от 15 месеца, а стойността му е 174 хиляди лева.

В социалното предприятие ще бъдат назначени 11 общи работници, които в момента са регистрирани в Бюрото по труда.

Общинското звено ще се управлява от директор и ще има самостоятелно счетоводство. Служителите ще се грижат за общинските обекти, като ще извършват ремонти, за които не е необходимо да се обявява обществена поръчка.

„Абсолютно наложително е създаването на такова предприятие, изтъкна кметът на града д-р Емил Караиванов.

„Сега за подмяна на две тротоарни плочки трябва да обявим процедура по обществена поръчка, което забавя ремонтите. Такива дейности  вече ще се поемат от хората, назначени в новото звено”.

Тепърва започва ремонт на складовата база на  бившето предприятие „Благоустройство и комунално стопанство“, където ще се помещава новата структура. Със средствата ще бъдат закупени машини, уреди и принадлежности за  строителството.

„Осигурените пари по  програмата са за срок от една година. Идеята на Общината е да финансира със средства  от бюджета последното тримесечие до края на  проекта, като запази половината персонал”, обясни кметът д-р Емил Караиванов.

Замисълът на градската управа  е след това дейността да се трансформира в трето общинско предприятие.

Подобни статии

Top