Благочестива странница почитаме днес! Четири прекрасни имена празнуват

Православната църква почита днес Преподобна Ксения Римлянка.

Светицата била родена в Рим. Като дъщеря на знаменит сенатор носела името Евсевия, което напълно отговаряло на нейната религиозна нагласа (благочестива).

Още в младежка възраст се посветила в служба на Христос, а родителите й насила я сгодили за един знатен велможа. Евсевия решила тайно да напусне дома на родителите си.

По нейна заръка, двете най-близки нейни служителки раздали на бедните всичко, което било нейно лично притежание. Преоблечени в мъжки дрехи, те се качили на един кораб за Александрия, а оттам доплували до остров Коа, който се намира на 54 км южно от Халикарнас, в малоазийска Кария.

На малкия остров Евсевия наела една бедна къща и помолила спътничките си за две неща – да я приемат като равна на себе си и да я наричат Ксения (странница). С променената си самоличност тя искала да скрие знатния си произход и да се отдаде на отшелнически живот.

Тук тя срещнала стареца Павел, който бил игумен на манастира „Свети апостол Андрей“ в Карийския град Милас. Старецът поел ръководството над римските подвижнички. След време те се преместили в неговия град, купили дом,  устроили малка църква в близост до катедралата и избрали за неин покровител свети архидякон Стефан. Скоро след това отец Павел заместил починалия миласки епископ кирил и назначил света Ксения за дякониса.

Светицата починала през втората половина на V в.

Имен ден днес имат Аксения, Аксиния, Ксения, Оксана.

Честит празник!

Подобни статии

Top