Благодатният огън се спусна над Божи гроб (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Благодатният огън се спусна над Божи гроб (СНИМКИ/ВИДЕО)

За втори път през последните 17 години на място няма българска делегация

На Велика събота, в навечерието на Великден, Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим, предаде БГНЕС.

http://

През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на чудото на Благодатния огън, въпреки многобройните опити.

http://

Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го смятат за светилище.

http://

За втори път през последните 17 години българска делегация не пътува до Божи гроб за Благодатния огън. Възкресение Христово ще бъде посрещнато с пламъка от миналата година, който се съхранява на специално място.

http://

В първите минути благодатният огън не изгаря кожата.

http://

Междувременно у нас започна раздаването на Благодатния огън, съхраняван от миналата година. Тази година това става в Синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“, съобщи БТА.

Свещенослужителите, получили Благодатния огън, ще го занесат в своите епархии, за да бъде донесен на вечерните богослужения на Велика събота, след които ще бъде известено Христовото Възкресение в полунощ.

Сред първите, които дойдоха да вземат от Благодатния огън, бе иподякон Димитър от храма „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ в София.

„Усещането е неописуемо, няма аналог, няма сравнение, то е неземно“, каза той, след като получи Благодатния огън.

„Това не е обикновен пламък. Съприкосновението с тези измерения кара човек да го полазят тръпки“, посочи още иподяконът.

Тази година Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия реши да не изпраща делегация за Благодатния огън до Светия град Йерусалим заради неблагоприятни обстоятелства.

Снимка: Twitter/Richard Sewell

Подобни статии

Top