Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим (ВИДЕО) - DC news

Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим (ВИДЕО)

Чудото се случва всяка година на Велика събота и досега никой не е разкрил тайната му

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим. Той бе измолен от йерусалимския патриарх Теофилос III, предаде БГНЕС.

Днес около 19:00-19:30 ч. се очаква да кацне правителственият самолет на летище София, с който пътуват пратениците на Българската православна църква, взели участие в последованието, по време на което ежегодно на Възкресение Христово слиза над Гроба Господен Благодатният огън. Тази година делегацията води Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, съобщиха от Българската патриаршия, съобщи пък БТА.

Благодатният огън ще бъде пренесен в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“, откъдето ще бъде изнесен преди началото на възкресното богослужение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в 23:30 ч. Огънят ще бъде пренесен и в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където духовниците от Софийската епархия ще могат да го пренесат по храмовете.

Благодатният огън слезе в Кувуклията – параклис в центъра на църквата „Възкресение Христово”, в която се намира пещерата на Гроба Господен, където има особено почитана от всички християни плоча, под която се намираше гробницата на Исус Христос, допълва БГНЕС.

http://

След 2-годишно прекъсване Благодатният огън ще бъде донесен в България. Наша делегация, водена от старозагорския митрополит Киприан, е в Йерусалим за чудото. Очаква се Благодатният огън да пристигне в София около 20.00 часа. По традиция на Велика събота, духовници от епархиите в страната ще вземат частица от Благодатния огън, за да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Възкресение Христово.

http://

През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на чудото на Благодатния огън, въпреки многобройните опити.

Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го смятат за светилище.

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изга-сени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с „Христос Воскресе“!

http://

Снимки: basilica.ro

Подобни статии

Top