С благотворителен концерт и изложба жителите на село Храбрино спасяват църквата си

Благотворителна изложба базар и концерт организират жителите на село Храбрино.

С нелеката, но благородна задача са се заели  Таня и Александър Бобчеви, а инициативата е с цел да се съберат средства за ремонт на храм „Свети Харалампий“ в селото.

Празникът с  благотворителна цел ще бъде днес от 11 часа.

В изложбата ще участват картините на изявени художници от Пловдив.  Известните творци ще изложат своите произведения в сградата на кметството в Храбрино.

Организаторите са подготвили и празничен концерт с участието на академичен камерен хор „Гаудеамус“ при АМТИИ „Проф. Асен. Диамандиев“ , фолклорния състав „Големите гайди“ от  Асеновград, Дуо „Летящите номади“ и Таньо Павлов,
Веселин и Петър Койчев с вокал Светлина Христова.

Църквата „Свети Харалампий“ е  изградена през 1852 година в село Сотир, сега Храбрино, на място, дарено от семейство Станоеви и възрастна жена на име Магда. За освещаването му, турският владетел Абдула бей подарява свещ висока 2.5 метра. В двора на църквата е имало и училище – едно от първите светски училища в България.

На страницата на събитието организаторите споделят:

Домът на вярата, надеждата и благодатта, наш истински духовен, културен и исторически паметник, е на 170 г. Времето е дало своя отпечатък и влагата от течащия покрив е унищожила част от уникалните стенописи.

Нека се погрижим за Божия дом, както и той се грижи за нашия!

Благотворителна акция за възстановяване  на автентичната каменна покривна конструкция на църквата имаше през лятото на миналата година, когато църковното настоятелство при храм „Св. Харалампий“ в село Храбрино стартира дарителска кампания.

 

Подобни статии

Top