Благотворителен търг събира средства за монумент, символизиращ културния дух на Пловдив

Ще се наддава за уникати като тенис топка с автограф на Григор Димитров, шапка на мотоциклетния ас Валентино Роси, картини, марки

Тенис топка с автентичен подпис на родната звезда Григор Димитров и шапка с автограф на мотоциклетния ас Валентино Роси са само част от уникалните предмети в търга от Коледния бал, чийто домакин е Ротари клуб „Пловдив“.

Събраните средства от събитието, в което ще участват и останалите 3 клуба „Пълдин“, „Филипополис“ и „Интернешънъл“, ще бъдат вложени в изграждане на монумент, символизиращ културния дух на най-стария жив град в Европа.

Събитието ще се проведе днес, 20 декември, в „Гранд хотел Пловдив“, от 19,30 часа, съобщи първата жена президент в историята на Ротари клуб „Пловдив“  Елена Кристиано.

Бъдещият монумент ще пресъздава археологическа находка

Прототип на изображението на бъдещия монумент е уникална находка на антропоморфен съд, който е изработен в 6-ото хилядолетие пр. н. е. през средния неолит – тоест на възраст 8 хил. години. Открит е при разкопки в района на Пловдив в праисторическото селище Яса тепе (Плоското тепе). Находката се съхранява в Археологическия музей в Пловдив.

Изработена е статуетка, представляваща реплика на антропоморфния съд, която ще бъде предоставена по време на Коледния бал на кмета Здравко Димитров. Тя ще бъде призът на новоучредена награда, която в годината на инициативата „Пловдив Европейска столица на културата 2019“ за пръв път ще се присъди за принос към художествения живот в града. И от 2020 година ще се връчва ежегодно от Ротари клубовете в Пловдив, съобщиха организаторите.

Праисторическата находка определя и характера на наградата, която издига човека като център на мирозданието, като съсъд на духа и творчеството. Свързва се също с града и творческото благодеяние и представя Пловдив като вместилище на духа, изкуствата и хуманноста.

„Мотото на световната организация Ротари клуб тази година е „Ротари свързва света“. Вярвам, че всички заедно можем да направим света едно по-добро място за живеене. Затова и каузата на нашия бал тази година, когато Пловдив е Европейска столица на културата с мото „Заедно“, е да се обединим около идеята за популяризирането му като най-древния жив град на Стария континент“, заяви Елена Кристиано.

1 2

Подобни статии

Top