Благотворително: Община Асеновград отпусна общо 10 000 лева за седем нуждаещи се

Подпомага лечението на Емел Ахмед

Община Асеновград този месец ще подпомогне финансово общо седем нуждаещи асеновградчани.

Емел Ахмед, която е на 38 г., ще бъде подкрепена с 5 000 лева. Тя се нуждае от средства за изработка на бедрена модулна протеза с микропроцесорно коляно със силиконова гилза и карбоново стъпало, струваща 62 500 лева. Емел е диагностицирана с „Хондросарком на дясната тибия“ още преди 21 г., което представлява вид тумор на костите.

Започва дългогодишна борба за живот и преди две години младата жена е била принудена да избира между това, да живее или да й ампутират крака. Изборът е бил труден, но тя не се е отказала и сега се нуждае от финансови средства, с които да се покрият разходите за протезата, рехабилитация и медикаменти по възстановяването на Емел.

Община Асеновград отпусна средства и за 31-годишния Илия Стоянов, който беше с диагноза тумор в мозъка. За лечението му трябваше да бъде закупена специализирана химиотерапия, която не се поема от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В молбата си за отпускане на помощта Илия беше декларирал, че са похарчени 1 800 лева за лекарства, а доходите, които е получавал, са само от пенсия в размер на около 300 лева средномесечно. Съпругата му е безработна, като от Дирекция „Социално подпомагане“ – Асеновград тя получава финансова подкрепа – малко над 90 лева на месец.

С единодушното решение на Общинския съвет в града, по предложение на заместник-кмета по хуманитарните дейности инженер Петър Петров, бяха отделени 1 000 лева в помощ на Илия Стоянов. Малко след решението на Общинския съвет в града обаче младият мъж почина.

Лечението на други петима жители на община Асеновград също ще бъде подпомогнато с финансови средства в общ размер на около 10 000 лева.

Подобни статии

Top