Благотворително в Асеновград: Базар за книги събира средства в помощ на Тихомир

Асеновградчани организират благотворителен базар на книги в подкрепа на болен младеж

В навечерието и навръх Деня на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност – 24 май, в Асеновград ще се проведе голям благотворителен базар на книги. Средствата от събитието ще бъдат предоставени за лечението на 28-годишния Тихомир Цонев, който се нуждае от животоспасяваща бъбречна трансплантация.

Младият човек е влюбен в театъра, литературата и природата, обича да пътува, да общува с хората и да опознава света. За съжаление всичко това става все по-трудно за него с поставянето на тежка диагноза – бъбречна недостатъчност. Така от 2019 г. до днес три пъти седмично се подлага на хемодиализа, след която е изморен психически и физически, но въпреки това не спира да се бори и да вярва в своето изцеление. То минава през трансплантация в специализирана клиника, която струва непосилната за семейството на Тихомир сума от 22 500 евро.

„Познавам Тихомир от години и въпреки че не сме се виждали от доста време, щом разбрах за неговата участ, веднага се свързах с него с идея да помогнем за набирането на средства. През есента на миналата година в Асеновград организирахме разпродажба на книги в помощ на болна наша съгражданка и тя бе доста успешна. Спонтанно реших да подкрепим Тихомир с подобен книжен базар, но тъй като нямахме достатъчно заглавия за продан, се обърнах с призив в социалните мрежи за дарение на книги. Не мога да ви опиша колко много хора и с какъв голям ентусиазъм се включиха в тази дарителска акция. За малко повече от 20 дни успяхме да съберем на 3500 книги не само от жители на нашия град и региона, но и от десетки българи от цялата страна“, сподели Ангел Маринов, организатор на проявата в Асеновград.

Началото на благотворителната акция ще бъде на 22 май от 10:00 часа, когато до сградата на Историческия музей ще бъдат отворени специални щандове с най-разнообразна литература. Сред стотиците заглавия, предоставени от близо 90 дарители от цялата страна, може да се открият както изключително редки антикварни книги, така и съвременна литуратура на страхотни цени.

Книгите от базара впечатляват със своето жанрово многообразие – класически творби, приключенска литература, фантастика, криминални, любовни, фентъзи и хумористични романи, научно-популярни произведения. Организаторите са предвидили и доста богат щанд с детска литература – романи за деца и юноши, приказки, илюстровани енциклопедии, комикси, книги-игри, настолни игри и др.

Ако нямате възможност да закупите книга, то може да подкрепите Тихомир и като преведете средства по неговата дарителска сметка:
Титуляр: Тихомир Димитров Цонев
IBAN: BG51BPBI817040Y1338001
BIC: BPBIBGSF
Пощенска банка „Юробанк”

Подобни статии

Top