Близо 10 000 000 лева са общите пари за култура на Пловдив

Ресорният заместник-кмет Пламен Панов даде специална пресконференция, посветена на бюджета за 2020 година

Близо 10 000 000 лева са общите средства за култура в Пловдив. Това заяви ресорният заместник-кмет Пламен Панов на специална пресконференция, посветена на бюджета за 2020 година и какво предстои след Европейската столица на културата, предаде репортер на DCnews.bg. 

„Останах с впечатлението, че когато говорят за културни средства, хората визират преди всичко културния календар. Бюджетът за култура, обаче, е всеобхватен.  В него не влиза само културния календар, който е близо 2 000 000 лева (1 990 880 лева) и с около 200 000 лева повече от миналогодишния“, коментира Панов.

Календарът е основният инструмент, с който Общината опази високото си ниво; за целта в него са включени 36 големи фестивала, разширен е обхватът на някои от инициативите; проектите включват повече на брой събития от предходните години.

Към двата милиона, обаче, се прибавят и още 3 000 000 лева от наградата на името на Мелина Меркурий, която Пловдив спечели миналата година заради успешната организация на Европейска столица на културата.

И още:

Има близо 250 000 лева за опазване на културното наследство и археологията; Пловдив спомага археологическия проект за Малтепе; заделят се 200 000 лева за техническо проектиране на археологията около Централна поща и около 300 000 лева за довършване на проекта за „Одеона“.

Близо 60 000 лева ще бъдат инвестирани в ремонт на фасадата на зала „Лотус“; планирано е надграждане на 3D планетариума в Природонаучния музей и закупуване на нов аквариум. 150 000 лева от големия бюджет на Пловдив ще отидат за техническо проектиране на кино „Космос“. Заделени са и средства за завършване на Голямата базилика.

Специално внимание ще се обърне на Стария град. „Работим за подобряване условията в къщите“, увери Пламен Панов. Във фокуса попада къща Недкович с финансиране на всички етапи за консервация и реставрация. Идва ред и за ремонт на къща Ламартин, идеята за нея е да се превърне в резидентен център.

Администрацията ще акцентира върху концепцията за подобряване техническата база на музеите, галериите, библиотеките и читалищата в Пловдив. Заделени са специални средства за обучение по писане на проекти на културните оператори в града. За първи път Пловдив ще създаде и специален фонд, който да подпомага често непосилното съфинансиране на проекти по „Творческа Европа“. В тази връзка е и намерението за привличане на външни средства от т.н. „Норвежки фонд“, от него има възможност за допълнителни 400 000 евро за иновации при представяне на културното наследство – 3D мапинг, виртуални разходки, цифрови технологии; както и за 300 000 евро за разширяване на дигитализацията на културното наследство – повече техника, нов скенер и прочие.

Виждате, че 2 000 000 лева далеч не са всичко, което ще правим през тази година и стойността достига близо 10 000 000 лева„, обобщи кметът по култура Пламен Панов.

Подобни статии

Top