Близо 500 души затвориха пътя Асеновград-Кърджали заради новата кариера за мрамор край Червен - DC news

Близо 500 души затвориха пътя Асеновград-Кърджали заради новата кариера за мрамор край Червен

Хора от Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и Добростан протестираха срещу дадената от Министерски съвет концесия

Близо 500 души се събраха  на разклона в края на с. Червен за с. Горнослав, за да изразят своето несъгласие за дадената от Министерски съвет концесия в находището на местността Делчевото-2. От 14:30 до 15:00 те блокираха пътя Асеновград – Кърджали. Към протестиращите от Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и Добростан се присъединиха и екоактивисти от Пловдив и Асеновград, предаде Радио Пловдив.

„Очакваме подкрепа и от Пазарджик, Смолян и София, потвърдиха, че ще дойдат“, обясниха хората.

„Селата наоколо развиват туризъм, има къщи за гости, те ще провалят поминъка на хората. Екологията отделно.Тук ще стане ад“, споделят протестиращите.

Опашката от автомобили беше около километър.

Стартира и подписка за провеждане на местен референдум по темата.

Тя ще бъде отворена до февруари 2023 година. От инициативния комитет напомнят, че определеният от държавата терен е в непосредствена близост до имотите им, а находището се намира в защитена зона. Апелът им е да не се допускат компромиси със здравето и живота на гражданите за сметка на корпоративните интереси.

Припомняме, че находището на мрамор е предоставено на концесия за 35 години на асеновградската фирма „Запрянови-03“. Решението на Министерския съвет е обнародвано в „Държавен вестник“ на 2 ноември.

„Когато стартира процедурата през 2016 г., всички от Горнослав бяха уведомени. Тогава никой не протестира. Сега разни организации подклаждат напрежение“, коментира пред „24 часа“ концесионерът Вакрил Запрянов.

Междувременно днес стана ясно, че предстои още един протест, този път политически. Партия „Възраждане“ също организира протест против изграждането на кариерата в защитената местност, но утре, от 15:30 ч. пред община Асеновград.

„Очевидно е, че става въпрос за сделка, която ще нанесе огромни щети. Поради това „Възраждане“ призовава всички живущи в района и всички, които са против проекта да се присъединят към протеста, за да покажем заедно на местните власти, че се противопоставяме на намеренията им“, посочват от пресцентъра на партията в писмо до медиите.

Снимки: Радио Пловдив и „24 часа“

Подобни статии

Top