Близо 5000 зрелостници се явяват на матура в Пловдивско

Иванка Киркова

5 374 седмокласници ще се явяват на национално външно оценяване

(НВО) в 141 училища през следващата седмица в Пловдивска област. Това съобщи за DCNEWS директорът на Регионалното управление на образованието под тепетата Иванка Киркова.

4958 от абитуриентите също ще бъдат на матура по български език и литература, а 5000 12-класници отиват на втори зрелостен изпит, който е по избор. Най-предпочитаният предмет за втора матура е английският език, уточни Киркова.

1012 ученици пък са заявили желание да положат изпит за придобиване на степен за професионална квалификация.

На 21 и 23 май, когато са двата зрелостни изпита и външното оценяване за седмокласниците, кандидат-гимназистите и абитуриентите трябва да носят документ за самоличност (лична карта, паспорт и др.) и служебна бележка за допускане до държавен зрелостен изпит (ДЗИ). Те трябва да се явят навреме за изпитите и да носят черен химикал за зрелостниците и син – за седмокласниците.

Матурите започват в 8.00 ч., а външното оценяване след 7 клас – в 10.00 ч.

За седмокласниците националното външно оценяване ще бъде в училището, в което учат, а за зрелостниците, както всяка година, са създадени центрове.

Взети са всички мерки за сигурност по време на двата изпита, каза още Киркова. Представители РУО ще следят на място матурите в някои от училищата, където те се провеждат. Охранителна полиция пък ще осигури засилено присъствие на полицаи в близост до учебните заведения, където се провеждат.

След края на матурите и НВО, изпитните материали ще бъдат извозени до София под полицейска охрана.

Подобни статии

Top