Близо 6 000 първолаци тръгват на училище в Пловдивско

3 163 са първокласниците в Пловдив

5 595 първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг днес в Пловдивско, съобщи за DCNEWS началникът на РУО – Пловдив Иванка Киркова. Числото все още не е окончателно, тъй като до 30 септември екипите по привличане на ученици в училище в областта ще обикалят домовете на рисковите семейства. Създадени са екипи съвместно с МВР и общинските служби „Социално подпомагане“, които изпълняват тези графици.

В Пловдив броят на първолаците тази година е 3 171, съобщиха от общината. За първи път в града под тепетата ще има пилотна паралелка първокласници, които ще се обучават по метода „Монтесори“.  Паралелката ще бъде в СУ „Св. св. Кирил и Методий“. В нея са приети 17 деца от всички райони в града. Четирима учители и директорът са преминали едногодишно обучение. Кабинетът, който ще посрещне първокласниците, е оборудван изцяло с ново обзавеждане и специални дидактични материали.

Всички 52 общински училища в Пловдив ще отворят врати за 33 000 ученици от I до XII клас и за 700 деца в подготвителните групи на 5- и 6-годишна възраст, които ще бъдат обучавани от общо 2800 учители. През предстоящата учебна година около 12 000 ученици ще са на целодневна организация на обучение.

В 9 училища в областта ремонтите не са приключили.

В Пловдив едно от училищата с такъв проблем е английската гимназия – ЕГ „Пловдив“. Там продължава санирането, а избраната фирма-изпълнител не довърши ремонта и договорът й е прекратен от общината. В момента се търси спасителен вариант чрез пряко договаряне, за да бъде довършено поставянето на топлоизолация на основния корпус и да бъдат монтирани отоплителните тела. Ремонтът в общежитията е замразен, уточни Иванка Киркова. Забавяне на ремонтните дейности има и в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, където продължават довършителните дейности.

Продължават ремонтите и в Професионалната гимназия по дървообработване. Там се обновява фасадата и се сменят дограмите на прозорците. В СУ „Любен Каравелов” тече реконструкция на основната сграда, затова учениците ще бъдат преместени във втория корпус. Часовете по индивидуална подготовка пък ще се водят в Центъра за подкрепа на личностното развитие (ОДК). В НУ „Кирил Нектариев” се изгражда учебен център по Швейцарския проект, сключен от общината, а в СУ „Братя Миладинови” продължава ремонтът на покрива на физкултурния салон.

В СУ „Христо Ботев” в Лъки се извършва реконструкция по оперативните програми. Там се ремонтират класните стаи, но е създадена организация учениците да бъдат преместени в общежитието, докато приключат строителните дейности. Ремонти все още се извършват и в училището в Съединение.

Тази година в пет пловдивски училища се заменят хартиените дневници с електронни.

Сред тях са Търговската и Хуманитарната гимназии, както и ЕГ „Иван Вазов”. Идеята е по този начин родителите да научават в реално време дали детето им е изпитвано, какви оценки е получило и дали спазва дисциплината. Достъп до електронните дневници ще имат преподавателите и директорите, а учениците ще могат да проверяват информацията, която е записана в техните досиета. В някои училища пък електронният дневник ще върви паралелно с хартиения.

Подобни статии

Top