БЛС: Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че има коронавирус?

Вижте позицията на Управителния съвет на Българския лекарски съюз

Изминаха близо 8 месеца от началото на епидемията от Ковид-19 у нас. Близо 800 са загиналите, сред тях и 10 лекари, колеги, които не успяха да спечелят битката с коварната болест. Отиде си цяла фамилия лекари – семейство Вакльови от с. Белица, отиде си и д-р Милан Първанов, човекът – болница, както го наричаха съгражданите му.

На фона на тези човешки трагедии у нас в медийното и публично пространство

продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение
Особено тревожни обаче са посланията, които са отправени от колеги – лекари, както и други подобни мнения:

„Няма никакъв смисъл от тези маски освен психологически. Освен това тези маски създават измамното чувство, че сме защитени…“

„Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало“.

Твърдения, които на фона на нечовешките усилия, стоицизъм и себеотдаденост на всички медицински специалисти, работещи с Ковид-19, са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност.

Нещо повече:

в резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100 процента убедено, че трябва да се предпазва
Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна.

БЛС е категоричен, че подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от колеги-лекари, е недопустимо. Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора. Води до недоверие към медицинската наука и постиженията, които тя има. Нещо повече – хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици: от тези в пешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в Ковид отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти.

БЛС призовава: спазвайте физическа дистанция, носете маски, не забравяйте дезинфекцията

Спазването на тези простички правила всъщност съхранява не само Вашето здраве, а и това на близките Ви. Не забравяйте: от Ковид-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене.

Подобни статии

Top