БЛС награди посмъртно лекарките, загинали от COVID-19

Те ще са първите носители на отличието за човеколюбие и висок морал „Д-р Стефан Черкезов“

Загиналите в борбата с коронавируса д-р Илияна Иванова от Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен, и д-р Нели Пандева – Илиева от „Спешна помощ“ – София, са първите удостоени (посмъртно) с новоучреденото от Български Червен кръст (БЧК), Централната комисия по професионална етика при БЛС и вестник „Български лекар“ отличие за човеколюбие и висок морал „Д-р Стефан Черкезов“.

Отличието носи името на героя на лекарското съсловие д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от горящ автобус и умира от тежки изгаряния. В негова памет през 2005 г. денят на подвига му е обявен за Национален ден на спасението, който е официализиран от Министерския съвет.

Издирени са имената на над 130 лекари и 15 медицински сестри, които са загубили живота си по време на работа – от преизтощение или след заразяване от своите пациенти. Такава е съдбата и на д-р Нено Планински, първия главен лекар на сливенската болница, който умира след заразяване от коремен тиф от свой пациент.

Сливенската лекарска колегия изрази несъгласие с версията за заразата в Инфекциозното отделение в града под Сините камъни

Междувременно днес от Регионалната лекарска колегия на БЛС в Сливен оповестиха своето категорично несъгласие с публикуваната версия по отношение на причините за големия брой установени случаи на заразен медицински персонал с COVID 19 в Инфекциозно отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“.

„Медицината е точна наука и борави с факти и доказателства, а не с предположения и догадки.

Напомняме, че водим битка с противник, за който се знае твърде малко. Времето на експозиция и високорисковата среда на работа на медиците в Инфекциозно отделение ги подлага на много по-голям риск. Персоналът в отделението не работи там от вчера, обучен е да лекува пациенти с инфекциозни болести, някои от които многократно по-опасни от COVID 19.

Инфекциозно отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ е най-голямото в областта, към момента в него са лекувани около 40 от общо 53 болни за областта. В отделението и в болницата се лекуват пациенти не само от Сливенска област, а също и от областите Ямбол, Стара Загора, Бургас.

В момент когато здравната система е подложена под огромен натиск е неуместно да се създава внушение в обществото, че медиците не знаят да боравят с лични предпазни средства. Това е предпоставка за формиране на недоверие към системата и създава затруднения при изпълнение на задачите.

Подобни предположения имат деморализиращ ефект върху персонала в момент когато млади лекари доброволно отиват да работят в отделението. Началникът на  отделението до момента носи основната тежест по отношение  организацията на диагностичния и лечебен процес на пациентите с COVID 19,  по никакъв начин не е будила съмнение в професионалните си и организационни качества и заслужава единствено адмирации“, пишат от УС на РЛК на БЛС в Сливен.

Подобни статии

Top