БНБ пуска сребърна монета „Пловдив – Европейска столица на културата“. Ето колко ще струва

Цената на монетата е 78 (седемдесет и осем) лева.

От 7 януари 2019 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

В периода от 7 януари до 9 януари 2019 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Пловдив – Европейска столица на културата“ ще се продава без ограничения.

Автори на художествения проект за монетата са Пламен Чернев и Преслав Чернев. На гърба й е изобразен Античния театър, а на лицето – емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата.

Номиналът на монетата е 10 лв. Тя е изработена от сребро с проба 925/1000. Теглото на монетата е 23.33 г, диаметърът е 38.61 мм, а тиражът 3000 броя, уточняват от БНБ.

Подобни статии

Top