Богинята Кибела се появи при разкопките на Одеона

Мраморната статуетка на богинята е от II-ри век след Христа

Мраморна статуя на богинята-майка Кибела бе открита по време на разкопките на Одеона (Форум Север), които се финансират от община Пловдив, съобщи археологът Мая Мартинова.

„Статуята може да бъде датирана към II в. сл. Хр. Тя е част от пантеона на Филипопол през римската епоха. Новооткритата статуетка допълва поредицата от постаменти за статуи  и релефи, открити в Северната част на Форума“, обясни Мартинова.

Богинята Кибела е била почитана в големи части на Мала Азия (около планината Ида, в Лидия, Витиния, Галатия) както и в Тракия. Наричана е още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, на възраждащата се природа и на нейното плодородие. Олицетворява силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете.

„В северната част на Форума, където е намерена статуетката, е кипял обществен живот, тук се е стичало населението, извършвали са се религиозни и други ритуали, затова има много концентрирана информация за историята на древния Филипопол“, разказа още Мая Мартинова.

Припомняме, че съвсем скоро същият екип археолози откри отново в северната част на Форума мраморна плоча с надпис на старогръцки, който е бил част от императорско писмо, написано в отговор на молба от името на града или от Койнона (Съюза на тракийските градове).

Снимка: zdravko-dimitrov.eu

Подобни статии

Top