Богослов с премиера на книга за християнското наследство в Асеновград

В книгата са описани над 300 обекта, като  80 от тях са на територията на Асеновград

Книгата „Земя благословена“ на богослова Ивайло Мирчев очаква своята премиера в Асеновград. Алманахът ще бъде представен официално пред публика утре вечер в залата на градската библиотека „Паисий Хилендарски“.

В продължение на четири години авторът събира историческа  информация, любопитни легенди и разкази на очевидци за всички църкви, манастири и параклиси,  които се намират на територията на Асеновградска духовна околия, която включва общо седем общини. Ивайло Мирчев представя задълбочено и сериозно проучване на храмовете , от гледна точка на православната теология и традиция. В книгата са описани над 300 обекта, като  80 от тях са на територията на Асеновград и кварталите Горни и Долни воден. Цветното издание съдържа над 300 фотографии за всеки паметник.

„Създадох един своеобразен каталог на християнското наследство в нашия район. Макар Асеновград да е наричан „Малкият Йерусалим“ до момента нямаше обособен указател, в който да е описано цялото богатство на историческите обекти „, споделя авторът на книгата Ивайло Мирчев.

Обобщеното проучване на Мирчев показва , че 30 % от църквите и параклисите, които са в района на Родопите, са разположени в Асеновградско. Първенец е село Новаково, в което има 21 параклиса. Според информацията на автора на територията на общината има общо  40 църкви, 200  параклиса, 4 манастира и 7 аязмени извора.

За да напише книгата Мирчев използва 150 извора. Наред с краеведската литература, пътеводител на автора в християнското  минало на родния край са и разказите на местните хора.

„Има места, които не познаваме, не сме чували историята им, но чрез книгата се надявам те да станат популярни и да привличат туристически поток.“

Бигорен кръст в местността „Герге“ край първомайското село Татарево всяка година събира десетки миряни на празника Гергьовден. Според разказа на това място е имало стара черква, носеща името на Свети Георги. По време на опустошителното земетресение през 1928 година  земята буквално погълнала храма, като останал да стърчи единствено куполният кръст. И до днес обаче споменът за светинята привлича хората, които идват винаги на това място да запалят свещ точно на  6 май.

Споменът на 93-годишната баба Йорданка пък е как през село Орешец е преминало шествието с кръста, дарен от цар Борис III, за да бъде отнесен на свещения хълм Кръстова гора. Дете носило две гълъбчета. На мястото, където кацнало едното птиче днес се намира божият кръст, а другото посочило къде ще е аязмото с лековита вода.

Сред 176-те страници на „Земя благословена“ място е отредено и на войнишките паметници, каквито има почти във всяко село на община Асеновград. “ С описването им искам деликатно да намекна, че е крайно време в  града също да бъде изграден спомен  за войнишката слава на предците ни.“

Премиерата на книгата е утре вечер от 18 часа.

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top