Богоявление е! Десетки се хвърлят за кръста в Марица

богоявление

Богоявление е един от най-древните християнски празници.

Първоначално е бил посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите.

Православната традиция oбединява празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Исус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът – Христос, Свети дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син.

Според Българската православна църква празникът Йордановден

ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.

В Пловдив десетки млади мъже ще се хвърлят за кръста

във водите на река Марица. По традиция дървеният кръст ще бъде хвърлен в реката от митрополит Николай, от площадката пред Водната палата точно в 12.30 ч. Преди това пловдивският владика ще отслужи от 9:00 часа Велик водосвет и ще освети войнските знамена в кърджалийския храм „Св. Йоан Предтеча“.

В 12:00 часа пък ще бъде освещаването на бойните знамена на подразделенията от Пловдивския гарнизон пред катедралния храм „Успение Богородично“

На този ден имен ден имат: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Данка, Боян, Божидар, Божан, Божанa, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Бетина и др.

Подобни статии

Top