Боклуци са заринали частен имот в Асеновград (СНИМКИ)

6 дка тънат в строителни отпадъци, институциите бездействат

Асеновградчанин сигнализира, че негов имот край града е затрупан от отпадъци на строителни фирми и вече няколко седмици никой не предприема реални действия срещу нарушителите, съобщи bTV. Преди месец Трайко Бинев случайно навестява наследствен поземлен имот край Асеновград и остава неприятно изненадан – 6 декара са буквално затрупани от строителни отпадъци.

Потърпевшият решава да се оплаче в Община Асеновград. Сигналът е подаден на 21 януари. Междувременно сметището продължава да нараства.

Потърсени за коментар от общинския екоотдел в Община Асеновград отговарят писмено, че имотът е частна собственост и по закон собственикът трябва сам да го опазва. От Министерството на околната пък обясняват, че когато отпадъци попаднат в нечий частен имот, то те стават отговорност на собственика на имота и той трябва да ги почисти.

След като от полицията са сезирани, те са предали материалите на прокуратурата, която трябва да реши дали има извършено престъпление.

„Във връзка с постъпилия сигнал са предприети действия от страна на районното управление за ежедневно наблюдение на мястото, както и провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на лица, изхвърлящи на въпросното място отпадъци“, обясни гл. инспектор Петър Бабугеров, началник на РУ-Асеновград.

Оказва се, че незаконното сметище е погълнало за два месеца десетки декари частни имоти. Тежкотоварните камиони, стоварили строителните отпадъци, биха могли да бъдат проследени чрез общинското видеонаблюдение, но то не е работело известно време заради технически причини, обясни Бабугеров.

В крайна сметка ощетените собственици ще трябва сами да си почистят имотите, превърнати от друг в безплатно сметище.

Снимки: btvnovinite.bg

Подобни статии

Top