Болницата в Асеновград остава без скенер до Великден

Многопрофилната болница в Асеновград остава без скенер заради подмяна  на скъпата апаратура.

Новият компютърен томограф беше доставен вчера в лечебното заведение и днес вече апаратурата се монтира.  Апаратът се поставя в специално помещение, оборудвано с оловно стъкло за по-голяма защита.

Докато бъде монтиран новият скенер пациентите, които се нуждаят от това изследване, се транспортират до  болница в Пловдив, обясни управителят на МБАЛ -Асеновград д-р Иван Червенков.

„След като апаратът се постави на място, екип на Районната здравна инспекция трябва да замери нивата на облъчване и да направи ревизия на монтажа. Едва след това скенерът ще започне да работи“. 

Според д-р Червенков това ще стане в началото на следващия месец.

Модерният уред е от най-ново поколение. Той е 16-срезов с възможности за цялостно сканиране на тялото на пациента.

Множеството рентгенови изображения, които се правят на болния се заснемат от различни ъгли, което дава триизмерен образ при компютърната обработка.

Освен това е оборудван с допълнителен инжектор за по-прецизна диагностика на състояния след инсулт и хирургична интервенция.

Скенерът от ново поколение е щадящ за болните, тъй като  диагностиката се прави бързо, с  възможност за поставяне на точна и прецизна диагноза на пациентите .

Компютърна томография се прави средно на 20 пациенти всеки ден -диагностицират се тумори, спешни състояние. В болницата се лекуват пациенти от четири общини, затова апаратът е много важен“ ,  обясни мениджърът на лечебното заведение д-р Червенков.

Модерният уред за диагностика е закупен на цена от 420 хиляди лева, като община Асеновград осигури 100 хиляди лева от местната хазна.

До момента болницата в Асеновград разполагаше с 4-срезов компютърен томограф, който беше закупен втора употреба. Той работи близо десет години, но заради амортизацията и честите дефекти ръководството на лечебното заведение реши да го смени.

Старият апарат е  демонтиран преди две седмици.

 

 

Подобни статии

Top