Болницата в Асеновград ще съди НЗОК заради лимитите

Болницата в Асеновград завежда съдебен иск срещу здравната каса. Причината са неразплатени надлимитни медицински дейности, възлизащи на малко над 600 хиляди лева.

Сумата е натрупана за срок от три години, като лечебното заведение не е получавало средства за цялата изработена дейност от 2015-та година.

За този период дейностите възлизат на близо 350 хиляди лева, коментира управителят на лечебното заведение д-р Иван Червенков. Касата дължи на МБАЛ-Асеновград средства за 2016-та в размер на 117 хиляди лева и за 2017-та година. Там сумата е малко над 150 хиляди лева.

„Надлимитните дейности са проблем на всяка болница, разходите около тях трудно се предвиждат, защото в заведенията отиват пациенти, които се нуждаят от спешно лечение”, обясни д-р Червенков.

„Делото не е прецедент, след като Върховният административен съд обяви решението за  лимитирано заплащане на медицинските дейности като нищожно“, каза още управителят на болницата.

Според мениджъра на МБАЛ-Асеновград процедурата по завеждане на съдебния иск трябва да се подготви от Общинския съвет, който е собственик на болницата.

В правомощията на местния парламент  е да утвърди и сумата за заплащане на разноските по делото. По думите на д-р Червенков само за 2015-та разходите по завеждане на съдебен иск възлизат на близо 25 хиляди лева.

Докладната вече е депозирана в деловодството на ОбС и най-вероятно ще бъде внесена за обсъждане на предстоящата сесия през този месец.

Подобни статии

Top