Болниците в Пловдив в готовност да разкрият легла, на този етап не се налага

Областният оперативен щаб ще решава дали да преустанови масовите мероприятия след запитване до кметовете

Няма да се разкриват допълнителни легла за COVID -19 на този етап, но болниците са в готовност да го направят веднага при нужда. Това реши на свое заседание Областният оперативен щаб, чийто председател вече е новият областен управител Йордан Иванов.

Иванов заяви, че ще изпрати запитване до кметовете на общините в Пловдивска област за предстоящите масови мероприятия и след това ще се вземе решение дали те да се преустановят или да се проведат при особено засилен контрол от страна на РЗИ, ОДБХ и ОД на МВР.

„Щабът реши да се създаде екип и с представители на ОДБХ и ОД на МВР, освен действащите съвместно с РЗИ“, обяви още областният управител.

„Целта е да се подпомогне здравната инспекция по отношение на засилване контрола по противоепидемичните мерки. Добрата новина е, че карантината се спазва. „От 3070 проверки за периода 1-10 януари, има само един случай на досъдебно производство за неспазване“, съобщи директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Димитър Балев.

На този етап обучението на учениците е присъствено, но се чака указание от МОН, как ще продължи да се осъществява.

Йордан Иванов съобщи още, че Областният оперативен щаб счита за целесъобразно общинските щабове да се съберат и да вземат съответни решения по места, тъй като епидемичната обстановката се влошава. Заболеваемостта вече достигна 614,2 на 100 000 души население на 14-дневна база. На този етап от разкритите 831 легла в областта, 347 са свободни.

По отношение на ваксинациите д-р Димчева уточни, че има засилен интерес, но към бустерната, а не към първата доза. От 1 до 10 януари от поставените 18 500 ваксини, 13 500 са бустерни. Вече върви и имунизацията при деца под 11-годишна възраст.

Подобни статии

Top