Борба за дъх: Да помогнем на 27-годишната Илияна

Наричат Илияна медицинско чудо. Лекарите й давали 12 години живот, а днес тя е на 27 – още е жива и повече от всичко иска да диша.

Оцеляването й оттук насетне обаче е в чужди ръце. Трябва й спешна трансплантация на белия дроб, а България все още не е сключила договор с клиника, където могат да я излекуват.

Още с появата си на този свят и първото проплакване – дишаме. Едва ли сме се замисляли как. Просто дишаме.

А сега си представете какво е да водиш борба за дъх всеки ден. Битката за живот всеки ден води 27-годишната Илияна.

„От две години съм с постоянна нужда от кислород. Влоших се последните 5 години. Представете си една постоянна пневмония, сутрин ми е трудно да стана от леглото, задъхвам се”, разказва Илияна Христова пред Нова телевизия. 

Младата жена завършва Медицинския университет във Варна с отличен и с награда за първенец на випуска. Работи 2 години в същия университет, преди състоянието й  да се влоши драстично.

„Това е битка, която водим вече 27 години. В началото като дете беше добре, до 18 години нямаше промени в белия дроб и лекарите се гордееха с нея. След това ни сполетя нещастието да почине баща й и явно този нервен срив оказва влияние и състоянието драстично се влоши”, разказва Галя Христова, майка на Илияна.

Единственото възможно лечение е трансплантацията на бял дроб.

„Надявам се да се случи в най-скоро време, докато останалите ми органи са все още здрави”, заявява Илияна Христова.

Самата операция се финансира от държавата. Нужна е обаче сумата от 20 000 евро, необходима за транспорт, престой в чужбина и скъпоструващата поддържаща терапия. Разходи непосилни за семейството на Илияна.

„Срещнах наистина много добри хора! Отзоваха се дори напълно непознати”, заявява Илияна.

„Мечта да бъда здрав човек, живее ми се. Искам да живея поне още 2 пъти по 27 години. Искам да създам семейство с приятеля ми, да създадем деца”, заявява Илияна.

Ако искате да помогнете, може да го направите по банков път или през PayPal:

Банка ДСК:
IBAN BG58STSA93000019057800
BIC: STSABGSF
Илияна Владимирова Христова

PayPal: paypal.me/borbazadah
E-mail: iliqna.hristowa@gmail.com

Подобни статии

Top