Борец-национал произвежда най-скъпите мляко и сирене в света (СНИМКИ) - DC news

Борец-национал произвежда най-скъпите мляко и сирене в света (СНИМКИ)

Тези продукти са истински хит

Най-скъпите мляко, кашкавал и сирене на света можете да намерите в пловдивския панаир тези дни. Тези продукти са истински хит на изложението за храни и напитки „Фудтех“, а предстои да завладеят и света с качествата си.

Всъщност те се правят от истинско магарешко мляко, добито от най-обикновена местна порода магарета в сливенското село Селиминово. Там семейство фермери отглеждат над 300 магарета, събрани от близо и далеч.

Управител на фермата „Мар-ив“, е състезателят от Националния отбор по борба в свободния стил Марчело Кючуков. Марчело се състезава в категория до 86 килограма и е едно от остриетата на мъжкия отбор.

Във времето, извън спорта обаче, младият борец работи като фермер и промотира продуктите, произведени във фермата на баща му и дядо му.

Всичко започнало от едно хоби

„Започнахме съвсем случайно, като хоби. Баща ми беше чел за свойствата на магарешкото мляко. Затова започна да събира магаретата от хората в село. На никой вече не му е нужно магаре, хората  ползват предимно коне и трактори“, разказва Марчело. По думите му жителите на Селиминово се учудвали, че има толкова странни хора, които искат да отглеждат не крави и овце, а магарета. При това – за добив на мляко.

А магаретата трудно се намират, тъй като вече са на изчезване. В момента селиминовската ферма е сред най-големите, като ослиците в нея са млади – на възраст между 2 и максимум до 10 години. В момента от над 300 дългоухи, около 200 са бременни и ще стават майки, обяснява младият мъж. Те са от различни породи, имало дори и бяло магаре. Всяка сутрин четирима пастири ги извеждат на паша, а вечер ги прибират.

Но от магаретата мляко се добива трудно.

Добивът на ден от една магарица е не повече от 500 милилитра. А това е малко. Налага се млякото да бъде събирано, за да може да се обработи.

И тъй като фермерите не били наясно как да произведат сирене и кашкавал и дали може да подквасят магарешкото мляко, те се обърнали към учените от Тракийския университет. Така се стигнало до експерименталното производство на кашкавал, саламурено сирене и млечнокисели напитки от магарешко мляко – с алкохол и без.

Учените:

Според Тотьо Колев от Земеделския институт и Николина Найденова от Аграрния факултет към Тракийския университет в Стара Загора, фермерите ги потърсили, за да им помогнат да бъде създадена гамата от продукти от магарешко мляко.

1 2

Подобни статии

2 Коментара

  1. Ani написа:

    Напротив! Тези продукти се явяват аналог на вече съществуващи такива!
    Преди да кажете нещо, поинтересувайте се!

    • Желева написа:

      Напротив, аналог няма. Сиренета са различни типове. Поинтересувайте се и вие!

Comments are closed.

Top