Тези продукти са истински хит
Най-скъпите мляко, кашкавал и сирене на света можете да намерите в пловдивския панаир тези дни. Тези продукти са истински хит на изложението за храни и напитки „Фудтех“, а предстои да завладеят и света с качествата си.
Всъщност те се правят от истинско магарешко мляко, добито от най-обикновена местна порода магарета в сливенското село Селиминово. Там семейство фермери отглеждат над 300 магарета, събрани от близо и далеч.
Управител на фермата „Мар-ив“, е състезателят от Националния отбор по борба в свободния стил Марчело Кючуков. Марчело се състезава в категория до 86 килограма и е едно от остриетата на мъжкия отбор.
Във времето, извън спорта обаче, младият борец работи като фермер и промотира продуктите, произведени във фермата на баща му и дядо му.
Всичко започнало от едно хоби
„Започнахме съвсем случайно, като хоби. Баща ми беше чел за свойствата на магарешкото мляко. Затова започна да събира магаретата от хората в село. На никой вече не му е нужно магаре, хората ползват предимно коне и трактори“, разказва Марчело. По думите му жителите на Селиминово се учудвали, че има толкова странни хора, които искат да отглеждат не крави и овце, а магарета. При това – за добив на мляко.
А магаретата трудно се намират, тъй като вече са на изчезване. В момента селиминовската ферма е сред най-големите, като ослиците в нея са млади – на възраст между 2 и максимум до 10 години. В момента от над 300 дългоухи, около 200 са бременни и ще стават майки, обяснява младият мъж. Те са от различни породи, имало дори и бяло магаре. Всяка сутрин четирима пастири ги извеждат на паша, а вечер ги прибират.
Но от магаретата мляко се добива трудно.
Добивът на ден от една магарица е не повече от 500 милилитра. А това е малко. Налага се млякото да бъде събирано, за да може да се обработи.
И тъй като фермерите не били наясно как да произведат сирене и кашкавал и дали може да подквасят магарешкото мляко, те се обърнали към учените от Тракийския университет. Така се стигнало до експерименталното производство на кашкавал, саламурено сирене и млечнокисели напитки от магарешко мляко – с алкохол и без.
Учените:
Според Тотьо Колев от Земеделския институт и Николина Найденова от Аграрния факултет към Тракийския университет в Стара Загора, фермерите ги потърсили, за да им помогнат да бъде създадена гамата от продукти от магарешко мляко.
Напротив! Тези продукти се явяват аналог на вече съществуващи такива!
Преди да кажете нещо, поинтересувайте се!
Напротив, аналог няма. Сиренета са различни типове. Поинтересувайте се и вие!