Борец-национал произвежда най-скъпите мляко и сирене в света (СНИМКИ)

„Това ни отне три години, тъй като магарешкото мляко на 98% е близко до състава на майчината кърма. Освен това то няма нищо общо с другите млека и не се обработва по същия начин. Причината е, че микроорганизмите, които се използват за закваска, не се развиват в него заради високото съдържание на лизозими, които атакуват клетъчните стени на бактериите и ги разрушават“, поясни младият учен.

Той допълва, че вече са успели да адаптират закваските и да намерят съответния ензим, който да може да събере белтъците в млякото, тъй като белтъчното съдържание в него било много ниско. От друга страна съдържанието на лактоза било прекалено високо и създавало проблем с ферментацията.

В момента няма световен аналог на този тип продукти

– нито на саламуреното сирене, нито на кашкавала, нито пък на напитките, особено тази с алкохолно съдържание. „Тя прилича малко на кумиса, но той се прави от кобилешко мляко и съставът му е съвсем друг, докато тук участват типични българските млечнокисели организми, адаптирани, за да могат да работят в магарешко мляко“, обяснява Колев.

По думите му при квасенето на млякото може да се получи само млечнокисела напитка, тъй като белтъкът е малко и не може да получи коагулация, като при киселото мляко от крава. От друга страна закваската е с типичните за България лактобацилус и стрептококи.

В момента учените продължават с изследванията и правят подробни изпитвания за количествения състав на млякото – витамини, микроелементи, метали, както и на сезонните движения на тези микроелементи.

Сигурното е, че магарешкото мляко е изключително полезно.

„В нормални количества има благотворен и най-вече тонизиращ ефект, малко по-високо е съдържанието на киселини в него. Заради цинка се ускорява и метаболизма в организма на човека. Освен това магарешкото мляко съдържа високи количества витамини В1, В2, В12, фолиева и пантотенова киселина. Така че ако пиете всяка сутрин магарешко мляко, ще се чувствате по-тонизирани и изпълнени с енергия“, обяснява Николина Найденова от Аграрния факултет на Тракийския университет.

Връща младостта

Общоизвестно е също, че магарешкото мляко връща и запазва младостта. Ненапразно в древността египетската царица Клеопатра се е къпела във вана от магарешко мляко. В момента то се използва от козметичната индустрия като съставка на кремове за лице и козметика за тяло.

От друга страна магарешкото мляко е едно от най-скъпите млека в света. На европейските  пазари литър от него струва между 40 и 50 лева. А килограмът на сиренето върви между 1 000 и 1 500.

А Марчело и баща му засега не са мислили как да пласират изключително скъпия продукт, който произвеждат. И се надяват да успеят да пробият на европейските пазари.

1 2

Подобни статии

2 Коментара

  1. Ani написа:

    Напротив! Тези продукти се явяват аналог на вече съществуващи такива!
    Преди да кажете нещо, поинтересувайте се!

    • Желева написа:

      Напротив, аналог няма. Сиренета са различни типове. Поинтересувайте се и вие!

Top