Борислав Караматев: Марица ще я има!

Старши треньорът на „жълто-сините“ благодари на собственика и президент Христо Христов, гледа с вяра в бъдещето

Старши треньорът на Марица (Пловдив) Борислав Караматев отдели от времето си, за да отговори на въпросите, които интересуват “жълто-синята” футболна общественост в интервю за фейсбук страницата на клуба.

Борислав Караматев е роден на 6 февруари 1984 г. в Асеновград. Юноша е на Асеновец и ЦСКА. Играл е за отборите на ЦСКА, Пирин (Бл), Ботев (Пд), Сливен, Любимец, Асеновец и Марица. Като треньор, освен “жълто-сините” Караматев е водил и родния Асеновец. С ЦСКА е бил шампион на България, бронзов медалист и финалист за Купата на България. Бил е младежки национал до 23 години, с повиквателни и от „Б“ национален отбор на България.

След два сезона, в които бе част от състава на маричани (2016/17 и 2017/18), Борислав Караматев прекрати състезателната си дейност. През лятото на 2018-та бе назначен за старши треньор на представителния тим, който продължава успешно да води втори пореден сезон. Така той е част от клуба вече 4 години.

Борислав Караматев изказа мнението си за доиграването на сезона, включването на юношите в отбора и тяхното представяне, както и по други актуални въпроси:

– В положението, в което сме в момента, как се справяш, как преминава ежедневието ти

– Прекарвам времето си вкъщи със семейството си. Спазваме всички мерки наложени от кризистния щаб в извънредното положение, в което се намираме, като се надявам всичко да премине благополучно, за да може да се върнем отново към нормалния си начин на живот.

– Чуха се много варианти за завършване на шампионата. Включително и сливане на този със следващия сезон. Какво е твоето мнение – трябва ли да се доиграе първенството, при какъв формат и кога?

– Трудно ми е да отговоря на този въпрос, защото никой не знае колко време ще продължи извънредното положение, в което се намираме. Най-вероятно това решение ще зависи от продължителността на взетите мерки. Хората, от които зависи това се намират в безпрецедентна ситуация и определено им предстои трудно решение. Точно затова клубовете трябва да се съобразим и да проявим разбиране към ситуацията.

– Безвъзвратно загубено ли е всичко, върху което се е работило през зимната подготовка? Не само в Марица, а изобщо в клубовете?

– Лично за мен – не. Наясно съм, че чисто статистически крайният резултат от този подготвителен период няма да се види. Но все пак през това време ние сме се трудили, а щом сме тренирали значи сме се усъвършенствали и израствали. Щом сме се развивали, значи това време не е било загубено. В крайна сметка класирането няма да те направи по-добър футболист. По-добър футболист ще те направи отдадеността, постоянството, дисциплината, целенасочеността и трудът, който полагаш през цялото време на своето развитие.

– При евентуално подновяване на шампионата как ще се действа в Марица?

– Без значение какъв е крайният вариант за завършване на шампионата нашият клуб ще го приеме и Марица ще завърши първенството.

– Марица направи изненадващо силен есенен полусезон, пролетният не започна по най-добрия начин. На какво се дължи представянето през есента? Отборът надскочи възможностите си или резултатите са закономерни? И на какво се дължи не толкова добрият старт през пролетта?

– Откакто аз съм треньор на отбора с момчетата се опитваме да следваме и налагаме определена философия за нашия начин на игра, който да ни дава идентичност. Идентичност, с която да бъдем разпознаваеми, и която да приляга на клуб като “Марица”. Всяка една тренировка е подчинена на това. Затова мога да кажа, че добрите резултати, които постигнахме през есенния полусезон не са плод на случайност, а се дължат на този целенасочен труд, който положиха всички през цялото това време. Основните причини за колебливия старт на пролетния полусезон са главно в нас. Аз съм ги споделил на момчетата в съблекалнята, но държа това да си остане там.

– Как определяш включването на юношите в отбора? Оправдават ли доверието и може ли в бъдеще да се разчита на тях да бъдат титуляри, да измъкват отбора от трудни ситуации, да решават мачове?

– За мен този преход към мъжкия футбол е естествен процес и трябва да зависи изцяло от тях. Те трябва да показват нужните качества и дисциплина за да бъдат извикани в представителния отбор. След това да покажат постоянство и целенасоченсот и сами да спечелят мястото си в отбора. Понеже към тях съм най-взискателен и често ги държа под напрежение като ги критикувам, тук ще си позволя да кажа, че съм доволен от старанието и израстването, което показват. С тях много сме говорили за пътя, който трябва да извървят. Ако те извървят този път правилно ще постигнат целите си. Надявам се да са разбрали, че сега е моментът, в който трябва да се трудят и да бъдат целенасочени, защото навреме направените крачки, променят походката за цял живот.

– Тази политика за налагане на юноши е прилагана от не особено много клубове. След като се виждат вече първите резултати и представянето на юношите в отбора до тук, считаш ли че това е правилният път за клуб като Марица?

– Определено. Марица е клуб известен с футболистите, които е родила тази школа. Юношите на Марица са част от тази идентичност на клуба. Това е традиция, която не трябва да бъде нарушавана, без значение кой е треньор на отбора. Нашата идея е насочена именно към това, да възродим тази школа и тя отново да бъде същата люпилня на таланти, каквато е била във времето.

– Не мога да не те попитам и за това, което най-много вълнува маричани в момента. Този сезон така или иначе все някак ще приключи – с или без доиграване. Какво чака Марица след края му? Следващ сезон? Ще се допусне ли клубът да няма мъжки състав само година преди 100 годишния юбилей? Какви са индикациите?

– Това е въпрос, на който не мога да отговоря. Каквото и да реши нашият президент, ние с момчетата сме зад него и ще го подкрепим. Той много обстойно обясни каква е ситуацията около клуба. Тук е моментът да изкажа личната си благодарност към него. За тези години прекарани в Марица видях промяната, която той направи. Въпреки липсата на подкрепа от общината, той успя да създаде условия, в които ние да имаме възможност да се развиваме и да се радваме на играта, която обичаме. Всеки, който се е занимавал с това знае колко усилия, средства и време са нужни. За периода, в който аз съм треньор няма нещо, което да съм поискал и той да не го е осигурил. Никога не получих „не“ за отговор от него. Благодарение на него много млади момчета от школата получиха поле за изява и сбъднаха своята мечта, в това число и аз.

– Ти завърши състезателната си дейност в Марица, в последствие бе назначен за треньор на представителния тим. Това ли е клубът, на който отдаде най-голяма част от енергията си? И какво за теб е Марица?

Аз съм човек, който приема всяко едно нещо, което прави за моя лична кауза. Не мога да си представя да се занимавам с нещо, без да влагам цялата си енергия. Това няма да бъда аз. Щом съм тук значи ще дам всичко от себе си. Благодарен съм на съдбата, че ме доведе тук и че имам честта да защитавам цветовете на този славен клуб.

– Кой е моментът, който никога няма да забравиш, кой е най-щастливият ти момент в Марица? И кой е най-тежкият?

– Мога да кажа, че имам много щастливи моменти свързани с Марица. Не мога да определя най-щастливият от тях. Тук изживях наистина невероятни емоции. Спомени, които ще останат за цял живот. Изпитах двете крайности на играта – това да спечелиш промоция и това да изпаднеш. Най-тежкият момент естествено беше моментът, в който изпаднахме. Това наложи почти всички момчета, които бяха в отбора да продължат своето развитие другаде. Отборът, който беше изграден се разпадна. Останахме една малка групичка хора, които с много усилия и подкрепата на нашия президент успяхме за кратко време да изградим този уникален отбор и колектив, който сме в момента.

Щастлив съм, че отново се борим за първите места и радваме хората, които обичат Марица. В тази малка група хора влизаш и ти, като администратор на страницата и като привърженик на клуба! И знаеш ли? Точно заради такива хора Марица е оцелявала през годините и все още знае рожденната си дата. И каквото и да се случи след края на сезона, докато има дори и малка групичка от хора, които отново да се съберат под комина на захарната фабрика Марица ще я има!

1 2

Подобни статии

Top