Борислав Михайлов спечели пети мандат след драматични избори (ВИДЕО) - DC news

Борислав Михайлов спечели пети мандат след драматични избори (ВИДЕО)

За Боби гласуваха 241 делегати, за Бербатов – 230, за Порточанов – 8, един глас стигна на Михайлов да няма балотаж

Борислав Михайлов е новият стар президент на БФС! Той спечели изборите с 241 гласа срещу 230 за Димитър Бербатов. Христо Портоанов получи 8 гласа.

480 делегати гласуваха, а една бюлетина бе неваидна. Трима от делегатите не са гласували. Това бе достатъчно на Боби Михайлов да премине квотата от 50%+1 гласа и да не се достигне до балотаж. Точно 1 глас достигна на досегашния управник на българския футбол да запази поста си.

Той полчава нов 4-годишен мандат, който изтича на 12 октомври 2025 година.

При евентуален редовен конгрес през март 2022 година няма да има нов избор за президент. Тогава може да бъдат обсъждани други въпроси като приемане или промяна в бюджета, приемане и изключване на клубове и други.

„Благодаря отново за вашето доверие. Днес пред погледа на цяла България, на всички вас, на представителите на УЕФА и ФИФА, които сами казаха, че по-прозрачен конгрес не са виждали.

Още веднъж се доказа, че БФС никога не е подценявал и не е неглижирал демократичния избор и не го е манипулирал.

Благодаря за оказаното ми доверие. След очевидно доста целенасочената и тежка кампания, доста неприятнотп лице на конгреса и на залата стигнахте до вашия избор, за което съм много благодарен. Промяна ще има със сигурност.

Аз съм благодарен за това, че ме подкрепихте и за начина, по който се организира“, заяви Борислав Михайлов.

Димитър Бербатов заяви, че той и екипът му ще обжалват резултатите в съда.

„Нямам какво да кажа освен честита победа! Само искам да попитам защо от 483 клуба гласуваха 480? Какво се случи с тези трима делегати?“

Според него не е спазен устава, защото Борислав Михайлов не е получил 50%+1 от гласовете на регистрираните делегати, които са 483. Михайлов беше преизбран за пети мандат с 241 гласа.

„Опитах да обясня. Не разбрах какво ни отговориха. В устава е написано, това е правилното нещо, но… Ще оспорваме, пак има съд може да се обърнем натам. Един глас не стига, те го извъртяха по най-безумната формула“, заяви Бербатов, след като напусна зала 1 на НДК.

„Ние се водим по устава, но те не го правят. Следователно загубата е за нас в този случай, но не е правилното решение. 483 са вътре. Самият водещ каза, че за да победи кандидатът му трябва 242 гласа. Ще си търсим правата в съда, няма да се отказваме. Не искаме да изглеждаме като хора, които не могат да приемат загубата“, продължи той.

„Водещият от начало казва, че има 483 делегати, трябва 242 гласа, за да някой да победи. Накрая един глас не достига. Странно е, може да попитате и самите тях. 20 клуба не били допуснати по причини, които не са ми ясни. Защо не са допуснати? Те можеха да наклонят везните. Най-важното е, че трябва 242 от 483“.

„Каквото и да се случи ние сме морални победители. Направихме каквото зависи от нас. Бяхме свидетели. Видяхте какво опитахме да направим. Няма от какво да се срамуване, излизаме и говорим. Наше право е да оспорим това решение. Пак не се следва устава“.

„Вие трябва да имате претенции, защото не ви се даде възможност да гледате. Загубил, спечелил, няма значение, трябваше да имате достъп. Хората от УЕФА следяха. Те са само наблюдатели. Искахме да е максимално прозрачно. В стенограмата е документирано, че трябват 242 гласа. Аз не успях да разбера. Нашият адвокат говореше с водещия и се сблъскват две идеологии. Опитахме се да обжалваме, но вътре не бяхме допуснати“.

„Имаше подвиквания, което е напълно нормално. Не беше правилното решение, така излиза. Стенограмата може да се предостави, така е записано. Ние сме за промяната. Различно поколение сме. Ще продължим да правим това, което правим. Футболни хора сме. Не сме се отказали, има си съд. Пак ще се обърнем към него, щом трябва“.

1 2

Подобни статии

Top