Борислав Стаматов участва във форум на омбудсманите от Балканите (СНИМКИ)

Мая Манолова бе избрана за председател на мрежата на балканските омбудсмани

Общественият посредник на територията на Община Пловдив инж. Борислав Стаматов взе участие заедно с останалите 12 обществени посредници от страната в Регионален форум на омбудсманите от Балканските държави. „Защита на правата на гражданите: предизвикателства пред балканското сътрудничество“ бе темата на първата по рода си среща с организатор институцията на Националния омбудсман Мая Манолова и съорганизатор институцията на македонския омбудсман Иджет Мемети.

Събитието бе проведено в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Омбудсманът Мая Манолова бе избрана за председател на мрежата на балканските омбудсмани, която бе създадена съвместно от 13 държави от региона. Сред тях бяха Сърбия, Черна гора, Хърватска, Румъния и др. По инициатива на Манолова, в рамките на форума, бе подписана и декларация за сътрудничество и партньорство.

„Мисията на днешния форум е да покажем, че за нас омбудсманите е по-важно това, което ни обединява – история, култура, традиции, много по-важно от това, което ни разделя, но въпреки това ние уважаваме различията на всеки един от нас. Предстои да доказваме още и още, че Балканите са светла територия, територия, в която правата на човека се ползват с особено уважение, а не тъмна територия, която враждува помежду си“, така Манолова обобщи целите на форума и създаването на мрежа на омбудсманите.

Във втория панел на форума бяха дискутирани икономическите и социалните права на гражданите, уредени в Хартата за основните права на Европейския съюз.

Във форума участваха министърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, представители на академичната общност, потребителски и граждански организации, Институт за държавата и правото при БАН, Център за нестопанско право, Институт Отворено общество, Център за изследване на демокрацията, Български адвокати за правата на човека, Асоциация Анимус и др.

Проведе се и ежегодната среща на обществените посредници от страната.

Подобни статии

Top