Борисов: Даваме 480 хиляди лева за свлачището в Дряново (ВИДЕО)

Парите ще бъдат преведени още утре, ангажира се премиерът

480  хиляди лева ще отпусне Междуведомствената комисия за преодоляване на последствията от бедствия и аварии към Министерски съвет днес следобед за свлачището в село Дряново, община Лъки. Това стана ясно днес по време на посещение на премиера Бойко Борисов в селото.

Заедно с премиера бяха здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, областният управител Дани Каназирева, шефът на УМБАЛ „Св. Георги“ Карен Джамбазов и др.

Премиерът се срещна с кмета на община Лъки инж. Валентин Симеонов, който му разказа какво е свършено от миналия четвъртък, когато се пропукаха скалите над хотел, къща за гости и още една къща в родопското село Дряново. Според кмета, сумата, която е необходима за укрепване на напуканите скали, е набъбнала от 250 000 на 480 000 лв. Това е показала количествено-стойностната сметка, направена от проектантите за обекта.

„Лошото е, че всичко трябва да се прави на ръка, с алпинисти. Някъде 100 кубика трябва да се качат“, поясни инж. Симеонов.

„Подготвяйте документите, защото следобед вътрешният министър Христо Терзийски събира щаба за бедствия и аварии, тъй като има свлачища и в Гоце Делчев, Костинброд, Петърч, деретата по Брезница, Дъбница, в Софйско. Днес отпускаме средствата и веднага се организирайте, като дойдат парите при вас, да го правите. Търсете алпинисти, да са добре обезопасени, защото на Рилския манастир няколко пъти падаха, за радост се отървахме без жертви“, нареди премиерът на кмета.

И добави, че пътят от Лъки до Юговското ханче е идеален, нагоре към Лъки – също. „Нали не се ядеше асфалт, бе?“, иронично попита Борисов.

Кметът на Лъки помоли за средства и за още един пропаднал път. „Вземи, напиши и за него. Като пишеш, днес като се събират хората, да го гледат и него и да го направят“, каза му Борисов.

Той прогнозира, че най-късно утре сутринта хората по места ще си получат средствата, за да започнат да работят. И добави, че в сряда ще гласува концесията на рудниците в района, за да може миньорите от региона да са спокойни и сигурни за работата си.

„Това беше много важен проблем за нас г-н Борисов, защото 200 души от юни не работеха. Добре, че поехте ангажимент да удължите концесията“, зарадва се кметът на Лъки.

„И аз много искам, следващият път като президентът каже, че се харчат много пари, да каже, кои пари да спрем – тези 106 милиона всеки месец за пенсионерите, 15% за увеличението на полицаите, за хората на първата линия – 84 милиона на месец, милиард и 300 милиона за бизнеса по различните мерки… От кои пари да спрем? За Хемус ли да спрем парите, за Търново, за Мездра, Ботевград, Монтана, Враца, Видин или да каже – спрете Европа, или спрете незабавно Струма. Харчели се пари! Ами ето аз ви изброих 5 милиарда“, коментира премиерът.

„Представете си да имате вечерен час 18 ч. Не можете да си го представите дори. А в България  с майсторско управление, в момента сме добре и бизнесът, да по-трудно е, но работи“, заключи Борисов.

След това той инспектира и пътя до Лъки.

Подобни статии

Top