Борисов на оглед в УМБАЛ: Корупцията я правят докторите! (ВИДЕО)

Всяка седмица имало операции на прокуратурата за корупция в здравеопазването

„Корупцията я правят докторите, които управляват или Здравната каса. Почти всяка седмица има операция на прокуратурата“. Това заяви в Пловдив по време на инспекция на инвестициите в университетска болница „Свети Георги“ премиерът Бойко Борисов.

„Има болници и доктори, които си гледат работата и други, като във Враца, сложили си частна болница в двора – скъпите пътеки в частната, а евтините и задълженията на държавната“, продължи министър-председателят и додаде:

„Това са вашите пари. Преди 10 години сме давали 1 млрд. лв. за здравеопазване, а през последната – 4,7 млрд. лв. И това при повече народ преди 10-11 години, а и инфлация няма сега. Поне 16-17 млрд. повече са вкарани в здравеопазването само при нашето управление“.

Според премиера в момента се купува най-добрата медицинска техника, която съществува по света, дават се в пъти повече пари, лекарите са добри, а накрая пациентите са недоволни.

Обсъждат новата Здравнна карта утре в МС

Борисов съобщи, че утре на заседание на правителството ще здравният министър Кирил Ананиев ще внесе новата Здравна карта. Той изрази надежда, че тя ще бъде приета от министрите.

Премиерът бе в Пловдив за официалното откриване на изцяло обновената Клиника по анестезиология и интензивно лечение, пребазираната  Клиника по нервни болести и обновените асансьорни уредби. Той огледа двете нови зали, изградени по проект за персонализирана медицина на УМБАЛ. Борисов бе придружаван от директора на болницата проф. Карен Джамбазов и областния управител Здравко Димитров.

„Това е нов проект за персонализирана медицина, която изисква високо качествено оборудване на всеки един бокс с мониторно наблюдение на всички жизнени показатели на пациентите. Цялата информация се събира в единна компютърна система, за да се намали до минимум човешката грешка при наблюдение на пациентите“, посочи д-р Костадин Чифлигаров – началник на интензивното отделение на Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивна терапия в УМБАЛ.

Стойността на проекта е 3,2 млн. лв., от които 2,2 млн. са от здравното министерство, а останалите са изцяло от болницата, обясни проф. Джамбазов.

„Тук докторите говорят, щом те са доволни, надявам се и пациентите да са доволни. Асансьорите ги помните, закъсваха непрекъснато, а сега всичко е наред“, отговори Борисов на журналистически въпрос дали е доволен от видяното. Той пожела реанимационните зали да са празни и поясни, че именно Университетска болница е здравното заведение, което е специализирано да поема спешните случаи при катастрофи на магистрала „Тракия“ и при военните учения в близост.

Снимка и видео: Фейсбук

Подобни статии

Top