Борисов от Семинарията: Аз съм спокоен, защото началникът им е Господ!

Премиерът огледа ремонта на Пловдивската духовна семинария

„Аз съм спокоен, защото началникът им е Господ!“. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като разгледа Пловдивската духовна семинария и се запозна с дейностите по ремонта в нея.

Борисов пристигна в семинарията, след като присъства на възобновяването на строително-ремонтните дейности на стадион „Христо Ботев“. Премиерът бе придружен от вицепремиера и министър на финансите Владислав Горанов и областния управител Здравко Димитров. Тримата бяха посрещнати на прага на Семинарията от Пловдивския митрополит Николай, който ги запозна с историята на сградата.

Пловдивската семинария е построена през 1906 година, но по времето на социализма в нея се е помещавала Английската гимназия. През 1990 година връща старото си име и предназначение, разказа владиката. По думите му на сградата е правен един ремонт на фасадата по програма „Красива България“, но вероятно е бил некачествен, тъй като впоследствие покривът на сградата е протекъл и е съсипал направените през 2004 година в помещенията ремонти.

Миналата година при посещението си в Мулдавския манастир, който също се ремонтира със средства от правителството, премиерът обеща държавата да отпусне 600 хиляди лева за ремонт на Семинарията. Няколко дни по-късно с министерско постановление това стана факт.

В момента в Семинарията се обучават 150 ученици.

В сградата се помещава и Духовната академия „Св.Св. Кирил и Методий“, припомни митрополит Николай. Той изказа благодарност за високото християнско родолюбие на Борисов и му подари икона на Светите братя, като пожела те да му бъдат небесни закрилници.

„Тук се обучават бъдещите пастири на църквата, бъдещите възрожденци на България“, подчерта митрополитът и отново благодари на министър-председателя.

1 2

Подобни статии

Top