Борисов поиска извънредно положение заради коронавируса

Правителството ще предложи на парламента да гласува извънредната мярка

Извънредно положение в страната заради епидемията от коронавирус, предлага кабинетът на парламента. Ще бъдат затворени училищата и ще се забранят пътуванията до определени държави с много голям ръст на заразени.

„На основание чл. 84, т.12 от Конституцията и във връзка с разрастващата се епидемия, решихме да предложим на Министерския съвет и на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение във връзка с този вирус. Това да даде възможност да бъдат затваряни училища, университети, конференции“, обяви премиерът Борисов след извънредното заседание на правителството заедно с Националния оперативен щаб, продължило до полунощ. Основен фокус в извънредното заседание, което продължи около два часа, бе именно, колко твърди да са мерките срещу разпространението на COVID-19 на територията на страната.

„Вече тези, които не си бяха въвели мерките, които България въведе още на 28 февруари и тогава ми се смяха, започнаха да го правят. Ние сме въвели едни мерки, които обаче не се спазват“, отбеляза Борисов.

„За съжаление не дават достатъчно резултат предприетите мерки“, констатира премиерът. И оповести, че само днес 14 души под карантина са избягали.

Борисов изрази разочарованието си, че българите нямат самодисциплина и не мислят, че по този начин могат да заразят други хора. Именно това е наклонило везните за решението да се въведе извънредно положение заради коронавируса.

Той разпореди на сайта на Външно министерство да има постоянно обновявана информация за забрана за пътуване от България към други рискови държави с висок ръст на заболели с коронавирус. Борисов предположи, че освен Италия, Китай, Иран и някои други държави към списъка ще бъдат добавени до седмица две и Германия и Франция заради бързото покачване на броя заболели в тези страни.

По думите на министър-председателят вирусът не е толкова смъртоносен. „Не е като ебола и други зарази, но паниката е голяма“, заяви той.

Стана ясно, че е имало спорове и вероятно по тази причина не се стигна до затваряне на границите, което се очакваше да бъде едно от решенията на министрите. 23 са вече случаите на коронавирус у нас. Ще бъде предложено гражданите на определени държави да не могат да влизат у нас, както и от България да не може да се пътува до определени страни.

„Ние сме поръчали  200 респиратори, имаме над 2000, където има, ще ги поръчаме“. В тази връзка е бил телефонният разговор с руския президент Путин, уточни Борисов, който е питал руския президент дали има излишен брой респиратори, които биха могли страната ни да закупи. Путин е обещал да провери и да съдейства.

1 2

Подобни статии

Top