Борисов пристигна в Пловдив, отиде да види Зико в болницата (ВИДЕО)

Премиерът даде картбланш за рестарт и на Белодробна болница

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Пловив, след като преди това посети КЦМ. Министър-председателят, чиято карантина заради прекаран COVID изтече преди дни, отиде директно на посещение при кмета Здравко Димитров в УМБАЛ „Пълмед“.

Зико го посрещна на стълбите на болницата, облечен със защитен костюм от нетъкан текстил и маска.

„Няма да влизам вътре. Кога те изписват“, попита Борисов пловдвиския градоначалник.

„Утре, тия дни“, отговори Зико, който вече изглежда и явно се чувства добре. Очевидно и самият кмет не знае кога ще го изпишат от COVID отделението на „Пълмед“.

„Пускайте ги! Два-три дена в болницата. Девети, десети, единадесети. Ето здрав е като камък, вместо да работи, вие го държите тук“, обърна се към лекарите премиерът. И допълни: „Сега нали си по-здрав?“. „По-здрав съм“, отговори кметът.

„Спазваме протокола“, отговори пък медикът, който придружаваше Зико.

„Ще имаме ли COVID болница?“, запита Бойко Борисов кмета.

„Днес ще имаме вече COVID болница. Първа градска започва да работи. Персонал ще има, имаше нужда да му помогнем. Има още една болница, удобна, която е закрита…“, посочи Димитров, визирайки закритата Белодробна болница „Кудоглу“.

„Телефон имаш ли?“, запита отново министър-председателят и разпореди на градоначалника да работи от болничната стая, все едно е на работа. „Няма да го глезите, докторе, нищо им няма, работа!“, нареди на медиците Борисов, а Здравко Димитров подчерта, че по-рано днес е направил оперативка по телефона с колегите си.

Димитров допълни, че никой не  е поставял под съмнение факта, че МБАЛ „Св. Мина“ ще започне работа като COVID болница.

„Тежко е. Деветият, десетият, единадесетият ден бяха ужасни, дотогава беше леко“, призна премиерът, визирайки собствените си неволи с COVID вируса. Оказа се, че и при Зико било по същия начин.

„Щом го отпусне, пускайте го вкъщи, не ги психясвайте повече„, отново натърти Борисов.

„Няма да казвам довиждане, до довечера да има болница, когато за някой пловдивчанин дойде линейка, да знае къде да го кара. Когато има нужда от по-добър лекар, да идват другите доктори и да го лекуват“, каза Борисов.

Зико обаче му обясни, че новата COVID болница ще има нужда от медицински екипи и добави, че дори шефът на болницата проф. д-р Петър Петров е влязъл като доброволец в COVID отделението. „Имаше 220 човека персонал, разболяха се, уплашиха се…“, оплака се кметът. Но беше категоричен, че болницата отваря още днес.

„Когато има война всички са доброволци“, посочи Борисов. И препоръча на лекарите да тестват кмета за антитела и да го изписват. „Аз си го изкарах у нас. Голям зор, но у нас“, разказа още за своето лечение премиерът. И добави, че недостиг на лекарства няма, а хората се презапасявали.

„За всички видове ваксини сме платили. Излезе ли добра ваксина, ще я имаме. Ще е справедливо не само за България, но и за Балканите, и за Украйна“, каза още министър-председателят.

Той даде картбланш на местните управници да рестартират и Белодробна болница. „Актуализирайте, вие сте местните ръководители. Пари сме ви дали, колкото искате, действайте“, каза още Бойко Борисов и си взе довиждане с болния кмет на Пловдив.

Премиерът бе придружен от зам.-кмета Тодор Чонов и шефа на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов.

Подобни статии

Top