Борисов: Призован съм на разпит в прокуратурата (ВИДЕО)

„Каква беше неотложността, за да ме разкарвате като панаирджийска мечка?“, каза още лидерът на ГЕРБ в коментар на задържането му

„Призован съм на разпит в прокуратурата. Подробности няма да давам, защото тече производство“. Това заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По информация на NOVA разпитът ще се проведе в 15 часа в понеделник. Призовани са и бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият шеф на Пресцентъра на МС Севделина Арнаудова.

„Претършуваха всичко – тавани, чинии, тенджери, на двора, дрехи, чорапи – всичко долу. И върви един и снима. Белким да намерят нещо… Никога не съм имал златни кюлчета. Как да ги намерят? Никога Горанов не ми е донасял пари“, разказа Борисов за вечерта на задържането си.

„Накрая подписахме протокола и помислих, че си отиват, а те казаха, че трябва да ме задържат. Попитах ги защо ме разкарват като панаирзжийска мечка, казаха, че такава е заповедта. 24 часа никой не дойде да ни разпитва“, допълни той.

По думите на Борисов той се е притеснявал да не му бъде подхвърлено нещо при обиска в дома му. „На всичко са готови и на всичко са способни тези хора”, категоричен беше експремиерът.

„След миналия четвъртък в България всеки може да арестува всеки, казвайки, че е свидетел на нещо, което не е сигурно… Във вторник тук беше посланика на Украйна, заедно с нашите депутати. Дадохме му пълна подкрепа за Украйна. Казах ме му, че ако правителството внесе искане за подкрепа на Украйна, ние ще го подкрепим. Нахалството ми продължи на следващия ден с Порошенко, с Кличко и останалите я преподвърдихме. В четвъртък ме арестуваха, за да не може, ако влезе в парламента такова нещо, ГЕРБ да е обиден, възпален и да не го подкрепи“. каза още Борисов.

По думите му евроатлантическата линия е ясна, точна и непоколебима.

„Не искам да си представяте какво би станало, ако аз арестувам Станишев. Когато един съвестен гражданин доонесе доклада на секретните служби, който го загуби премиера Станишев, аз ходих като свидетел на Станишев, че при толкова много материали и подписи, които поставя един премиер, не може да не се сгреши. Тук премиерът става свидетел на човек по „Магнитски“, подчерта бившият министър-председател. И попита: „Ако нямаме доверие на нашата правосъдна система, департаментът какво каза? Всички видяхме, че това правителство не става, срива се. Сега се чудят как да откраднат зърното, откраднаха газа„.

Според Борисов е нанесена „тотална щета“ във всяка сфера. „По половин милиард заеми всяка седмица. Една сфера кажете, в която сте видели подобрение. От една година не сме в управлението. Къде са милиардите, които щяха да съберат господата? Теглят заеми и ги теглят месеци наред“, подчерта той.

„Тук сме, за да коментираме разпространените манипулации след задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова, от страна на ръководителите на правителството. Чу се, че има доклад на Държавната финансова инспекция, съставен през лятото на 2021 г. и той е основание за незаконните действия предприети спрямо нас. Чу се и за друг доклад, който вероятно не съществува, но ще бъде любопитно да се види, и внушава нередности в контролните системи, свързани с европейските фондове. Това поставя под риск цялата система на еврофондовете“, заяви ексминистърът на финансите Владислав Горанов.

През декември 2019 г. в МФ е постъпил сигнал от съдружници на Васил Божков, че определени хазартни оператори не прилагат коректно закона. В резултат на това в Държавната комисия по хазарта не постъпват неполагащият се размер такси, свързани с организирането на хазартни игри, обясни Горанов. „Аз, като министър на финансите, насочих този доклад към Държавната финансова инспекция. Тя установява, че действително за период от време има декларирани и отчетени по-малко от дължимите такси”, каза още той.

„Технологията тук е важна. Арест на лидера на опозицията, разпореден след показания на министър-председателя, издава тотална институционална неграмотност. Част от твърденията, които чухме от г-н Петков, изразявам се възпитано – не отговарят на истината. Аз не бих се учудил, ако Европейската комисия спре финансирането към България заради твърденията на премиера, че българската контролна система не работи“, посочи от своя страна Томислав Дончев.

„За правото като част от правата на човека говорихме вече много. Аз очаквах след седмия ден на този незаконен арест по софийските улици да има тълпи от правозащитни организации. Очевидно не живеем в правова държава“, коментира Десислава Атанасова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС подчерта, че прессъобщението за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова се е появило часове преди реално задържането да се случи. И попита: „Това политическа бухалка и репресия ли е? Рашковото МВР да разпространява прессъобщение без Европейската прокуратура да се намесва, без да става въпрос за 120 случая, без да става въпрос за задържани лица към момента, когато е разпространено това съобщение? В цялото това съобщение единственото вярно нещо са имената на Борисов, Горанов и Арнаудова”.

На журналистически въпрос дали очаква още арести на членове на ГЕРБ, Борисов отговори с „Да“.

Източник: NOVA
Снимка: стопкадър Фейсбук/Бойко Борисов

Подобни статии

Top