Борисов: Строителството на нови кладенци в Брестовица започва в събота

Изграждат 4 нови язовира в страната

В събота започва изграждането на три нови кладенци в село Брестовица и чрез тях ще се реши проблема с водата на хората в региона. Това обяви в Панагюрище днес премиерът Бойко Борисов. Той бе там на проверка на строителството на язовир „Луда Яна“, който се намира до Панагюрище.

Министър-председателят бе придружен от зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който съобщи, че през следващите 10 години ще бъдат изградени четири нови язовира в страната. Чрез тях ще се гарантират количества с качествена питейна вода в районите, в които се очертава намаляване на дебита от съществуващите водоизточници – “Нейковци” край Трявна, “Мокра Бяла” край Севлиево, Кюстендил и др.

 „Близо 60 милиона лева е инвестицията в съоръжението. Строим и огромна пречиствателна станция, за да може населението да е спокойно“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията.

Водоизточникът е от изключително значение за Панагюрище и околните населени места. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока около 50 м. Покрай него се изгражда модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други съпътстващи съоръжения. В рамките на изпълнението на обекта се извършват и археологически проучвания.

„Строителството на язовира е много важно, защото досега общината се захранваше със сондажни кладенци. Той ще снабдява с питейна вода близо 50 000 жители на Панагюрище и на община Лесичово“, съобщи кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Подобни статии

Top