Боряна Калейн на престижното пето място в Токио - DC news

Боряна Калейн на престижното пето място в Токио

Заслужена титла за Линой Ашрам от Израел, ансамбълът ни излиза за златото в неделя

Българката Боряна Калейн завърши на пето място в индивидуалния многобой на олимпийския турнир по художествена гимнастика в Токио.

20-годишната ни гимнастичка представи страната ни по най-добрия начин, като изигра много чисто, много смело и много точно своите вълнуващи композиции във втория ден от надпреварата.

Руската хегемония беше прекъсната в днешния ден. Изненадващо олимпийското злато грабна представителката на Израел Линой Ашрам със 107.800 точки. Дина Аверина се нареди втора със 107.650 точки. Бронзът е за Алина Арнаско от Беларус със 102.700. Сестрата на Дина Аверина – Арина, остана извън медалите с обща оценка 102.100.

Българката вървеше на 5-о място през цялото време на състезанието, като в крайна сметка запази позицията си. Представянето ѝ може да се счита за изключително престижно, с оглед на огромната конкуренция в индивидуалното.

Боряна Калейн получи 25.900 за обръч. За второто си излизане на килима за съчетанието с топка тя беше оценена с 25.625 точки. Енергичните бухалки на състезателката от клуб „Левски-Триадица“ заслужиха 26.650, а за огнената лента тя получи оценка от 22.450 точки.

Българският щаб подаде две контестации с искане за повишаване на оценките на Боряна Калейн, но и в двата случая, след преразглеждането от журито, оценките ѝ на обръч и бухалки не бяха променени.

Цялата надпревара в многобоя премина под сянката на голям брой подадени официални възражения от треньорските екипи.

Другата ни представителка в индивидуалното Катрин Тасева завърши на 14-о място в квалификациите и не успя да се класира за финала. Това беше и нейното последно състезание, след което сложи край на кариерата си.

Ансамбълът ни ще се бори за разпределението на медалите утре, неделя (8 август), от 05:00 часа сутринта.

Източник: БНТ, Снимки: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

Подобни статии

Top