Боряна Калейн с бронзов медал от многобоя в Бърно

Българката ще играе и на четирите финала на отделните уреди в неделя

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя от провеждащия се в чешкия град Бърно кръг от турнира за Гран При. Българката събра сбор от 87.350 т. (20.150 на обръч, 21.300 на топка, 21.700 на лента и 24.200 на бухалки).

Боряна допусна сериозни грешки на обръч и топка, изпусна уреди извън терена и въпреки това се пребори за бронз в многобоя.

На лента и особено на бухалки нашето момиче изигра по шампионски своите композиции и получи много аплодисменти от залата и похвали от специалисти и съдии.

Златен медал в многобоя спечели Алина Харнаско от Беларус със сбор от 89.950т, а сребърният медал заслужи Кристина Погранична от Украйна, която събра сбор от 87.450т.

В неделя Боряна Калейн ще се бори за медалите във всичките четири финала.

Президентът на БФХГ Илиана Раева направи следния коментар за участието днес на Боряна в Бърно, който казва всичко:

„Добър старт на Боряна Калейн, който носи сериозни надежди за Олимпийската година.

В началото на тази година, след като видях новите композиции на индивидуалните ни гимнастички, повиках при мен всичките състезателки и треньори и им казах: Ако работите както трябва и изиграете съчетанията си без грешка с абсолютно всички елементи, брой ротации, пируети, толкова, колкото трябва, ще се борите не само за медали, а за златни медали! Съчетанията ви са ТОП тази година! Тази невероятна динамика и трудност е съчетана с хореография и артистичност, нещо, което никой в света в момента не прави, въпреки, че правилникът го изисква!

Те ме гледаха и мълчаха и аз ги попитах: Вярвате ли ми? Всички отговориха: “Да!” Колко беше “да” беше спорно. Още не бях гледала конкуренцията. И не беше важно, защото знаех точно какво ще направят. Видях ги…

Днес, ако Боряна не беше изпуснала и не беше направила толкова големи грешки на двете първи съчетания щеше да бъде първа в многобоя без проблем. Тя пропусна и след тези големи грешки закономерно някои “скъпи”елементи. На контролното, което безапелационно спечели имаше оценки над 25!! Абсолютно точни и заслужени. Там игра фантастично.

Днес и е първото официално състезание. Това не означава, че грешките трябва да са оправдани. Напротив! Въпреки това, след тези големи грешки оценките и казват всичко. Почти…

Миналата година им казах, че вече могат да се борят за медали в многобоя. И не сгреших. Спечелихме, но защо не го взехме, някой ден ще разкажа това безпрецедентно, кошмарно преживяване. Сега не може.
Тази година момичетата ни имат много силни програми. От работата им в залата зависи дали ще вземат златен медал и изобщо някакъв медал. Знаят го и състезателки, и треньори. Всяка година сме все по-силни. Трябваше ни време, промяна на мисленето, на манталитета, на отношението към работата, на желанието им за големи успехи, на самочувствието. Това е трудна работа. Беше дълъг и труден процес.

Днес Боряна загатна за какво иде реч. Да се надяваме, че утре ще е по-успешен денят и. Да се надяваме, че другите български състезателки и треньори от НО са гледали и са се убедили в думите ми отпреди 2 месеца.
Успех, Бубе! Можеш много!❤️“.

Подобни статии

Top