„Боряна“ с коледен концерт пред Общината днес

Женският народен хор е впечатляващ. Заповядайте!

Празничната програма на Община Пловдив продължава с коледен концерт на женски народен хор „Боряна“.

„Боряна“ е една от най-новите вокални формации в България, която изпълнява автентичен и обработен фолклор. Неин основател е младият преподавател и докторант в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив,  Николай Гурбанов. Репертоарът на хор „Боряна“ се състои от многогласни творби (6-8 гласа) на световно признати композитори като Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Иван Спасов, Филип Кутев, Кирил Стефанов.

По покана на министъра на културата на Архангелска област – Северна Русия, женският хор представи България и българския фолклор с турне на територията на област Архангелск, където само за три дни изнесоха няколко концерта, представяйки красотата на българския автентичен и обработен фолклор. Хор „Боряна“ работи и по още едно предизвикателство, реализация на звукозаписи на филмова музика, с бандата „Капико“ от Турция и виртуозния кавалджия Батухан Айдън.

Хорът е съставен от дипломирани и опитни професионални изпълнители. Една част от тях са хабилитирани (доценти и професори) преподаватели в АМТИИ. Освен преподавателска дейност пък, основателят Николай Гурбанов развива и обществена дейност, подпомагайки млади фолклорни таланти чрез създадения от него Български национален младежки фолклорен съюз и наложилият се конкурс „Орфееви таланти“. Като композитор Гурбанов има написани над 50 творби и повече от 100 аранжименти на народни песни и инструментали. Издал е 5 музикални албума.

Концертът е днес от 12 часа на откритата сцена на площад „Стефан Стамболов“.

Подобни статии

Top