Босненци пренесоха 100 кг хероин, оставиха ги зад решетките за постоянно

В ареста остават и двама мъже, арестувани от пловдивската полиция с кокаин

Пловдивският апелативен съд остави в ареста двама мъже, като отхвърли като неоснователни  жалбите им за промяна на мерките им за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леки.

Срещу В. А. и С. К. е повдигнато обвинение за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение. На 23.05.2020 г. автомобилът, в който се возели двамата, е  спрян  за проверка на влизане в Пловдив. Установено е че, водачът В. А. управлява колата след употреба на кокаин, а в автомобила е открит 25 грама кокаин.  При претърсването е намерена и везна.

Апелативният съд прецени, че по делото са събрани достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение за съпричастност на двамата обвиняеми към престъпленията, в които са обвинени. Според съда е налице опасност при по-лека мярка всеки един от тях да извърши престъпление, тъй като С. К. веднъж е съден за същото деяние. От свидетелските показания по делото се установява, че двамата са създали добра  организация за разпространение на кокаин, а при задържането си са оказали физическа съпротива.

Апелативен съд – Пловдив остави в ареста и трима босненски граждани, на които са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“ от Хасковския окръжен съд. Тримата са арестувани на 24.05.2020 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ с товарен автомобил  за пренасяне през границата на страната ни, без надлежно разрешително на високорисково наркотично вещество – хероин с общо тегло 100,440 кг, като предмета на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.  За „работата“ си шофьорът щял да получи 5 000 евро.

Съдът намира, че по делото има достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че тримата задържани са съпричастни към обвинението, което им е повдигнато. Те са чужди граждани, нямат адрес в България, за това съдът счита, че при по-лека мярка за неотклонение, могат да се укрият и да не бъдат открити за съдебния процес срещу тях.

Заседанията се проведоха чрез видеоконферентна връзка между ареста в Пловдив и Свиленград, където се намираха обвиняемите и съдебната зала, в която бяха съдебният състав, прокурорът и защитниците.

Определенията на съда и по двете дела са окончателни.

Top