Ботев и Локо съгласни на Първа лига с 16 отбора

Левски също е „за“, от ЦСКА са категорично „против“, а Лудогорец и Берое не са отговорили в допитването на ПФЛ

Пловдивските Ботев и Локомотив са съгласни да бъде въведен нов формат на Първа лига с 16 отбора. На противоположно мнение са столичните Левски и ЦСКА – „сините“ са „ЗА“, а „червените“ – категорично „ПРОТИВ“, съобщава dsport.

От ПФЛ изпратиха допитване до всички професионални клубове в България с въпрос дали са съгласни на промяната.

Iтановище „ПРОТИВ“ са изразили и от ЦСКА 1948, които преди няколко дни дори разпространиха официална декларация по въпроса.

Два клуба не са върнали отговор на допитването – Лудогорец и Берое, като гласовете им се броят за „въздържали се“. Същата е ситуацията и с Арда, които са отговорили, но не се ангажират с крайно становище.

От допитването става ясно, че 9 отбора от Първа лига са гласували със „ЗА“ предложението за увеличаване на групата. Прави впечатление, че основно за промяната за гласували тимовете, които реално все още са застрашени от изпадане. От тях единствено Локомотив (Пловдив), Черно море и донякъде Левски са със сигурност няма как да изпаднат тази година. Останалите 6 отбора все още се намират в битката за оцеляване – Царско село, Славия, Ботев (Пловдив), Ботев (Враца), Монтана и Етър.

Ако БФС промени формата на първенството в движение то това означава, че почти сигурно няма да има изпадащ отбор, а последният ще играе бараж с третия във Втора лига.

Доста от клубовете във Втора лига не са изпратили отговор на анкетата. Само един клуб е гласувал „ПРОТИВ“ и това е Литекс. Още 5 отбора са гласували „ЗА“. Това са Локомотив София, Добруджа, Септември, Спортист (Своге), Созопол и Янтра.

Тимовете на Пирин, Хебър, Лудогорец 2, Септември (Симитли), Миньор (Перник), Струмска слава, Локомотив (Горна Оряховица) и Нефтохимик не са отговорили.

Отказалите се от участие отбори на Кариана, Дунав Русе и Витоша Бистрица не са питани.

Резултатите от допитването ще бъде представени пред Изпълкома на БФС, който ще има крайната дума за евентуална промяна на формата.

Това не е първото допитване до клубовете по този въпрос. През миналия сезон ПФЛ също пусна допитване до отборите, което обаче не доведе до нищо съществено.

Подобни статии

Top