Ботев получи още 18 месеца за строежа на стадиона

Възникнаха дебати, кметът Иван Тотев не скри, че има притеснения, че концесията отново няма да бъде реализирана, но трябва да се даде последен шанс

Общинските съветници на Пловдив решиха да бъде удължена с 18 месеца концесията за изграждането на стадион „Христо Ботев“.

Имаше и спорове помежду им по време на дебатите. Против предложението се изказа общинският съветник Божидар Здравков. Аргументът му беше, че ръководството на футболен клуб Ботев не е представило никакви финансови разчети за изграждането на стадиона. Срещу него обаче скочиха представители на останалите групи. Те бяха категорични, че трябва да се даде възможност на ръководството да реализира идеята си да изгради спортния комплекс.

Николай Радев от БСП предложи да бъдат прекратени дебатите и да се гласува. В крайна сметка Пепа Деведжиева оттегли предложението си за създаване на комисия, която да разгледа този въпрос.

Кметът Иван Тотев взе думата и заяви, че общината е водила няколко месеца преговори с шефовете на клуба относно техните намерения. Той добави, че правилното политическо решение да им се даде възможност да реализират идеите си за строежа на спортния комплекс.

Кметът не скри, че всички от градската управа имат притеснение дали концесията ще бъде реализирана, но друго решение няма. В крайна сметка с гласовете на 43 съветници предложението се прие. Само двама съветници се въздържаха.

Според подписания договор, инвестицията в спортното съоръжение не трябва да е по-малка от 14 милиона и 450 хиляди лева.

По експертни оценки футболният терен ще струва 800 хиляди лева, изкуственото осветление половин милион лева, а по 2,5 милиона лева ще струват стоманената покривна конструкция и сектор „В“ със съблекалните.

Сектор „А“ е оценен на 4 милиона лева, сектор „Б“ и сектор „Г“ по 1,5 милиона лева, а ъгловите трибуни – 1 милиона лева.

Председателят на Съвета на директорите на Ботев (Пловдив) Ангел Палийски заяви, че са очаквали това решение. Според него срокът е съвсем реален и ще бъде спазен. След като областният управител  Здравко Димитров подпише споразумението от управата на Ботев ще дадат официално изявление.

Снимка: bultras.com

Подобни статии

Top