Ботев спечели Купата на 24 май преди 3 години!

Това е духовният Великден на България

Точно прези 3 години навръх най-големия български празник 24 май отборът на Ботев (Пловдив), воден от Николай Киров – Белия, спечели историческа Купа на България след победа с 2:0 на финала над Лудогорец пред повече от 9 хиляди екзалтирани свои привърженици.

Омар Косоко и Антонио Вутов вкараха головете за победата и „канарчетата“ за трети път в историята си триумфираха с трофея, който влезе в клубната им витрина след 36-годишно прекъсване. Това остава и най-големия успех в новата история на клуба.

А феновете не пропуснаха и тогава да отдадат своята почит на азбуката, като разпънаха огромен транспарант на националния стадион „Васил Левски“.

 

View this post on Instagram

 

Уважаеми ботевисти, ПФК „Ботев“ Ви поздравява с празника на българската просвета и култура и на славянската писменост. Днес е празник на българския дух и стремежа на народа ни за просвещение! 24 май е денят, в който отдаваме заслуженото на делото на пресветите братя Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд, благодарение на които имаме своята азбука, съхранила народа ни през вековете. За първи път празникът се чества в Пловдив, където по инициатива на Найден Геров на 11 май 1851 година в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ се организира празнично шествие на учениците. Седем години по-късно празникът е отбелязан тържествено със служба в катедралния храм „Света Богородица“, а Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде утвърден като празник на българските ученици. През 1892 година Стоян Михайловски публикува за първи път в списание „Мисъл“ текста на бъдещия всенароден химн „Върви, народе възродени!“, а през 1901 година големият композитор Панайот Пипков написва и музиката за него. След въвеждането на Григорианския календар през 1916 година денят на българската просвета и култура и славянската писменост започва да се чества на 24 май. Обявен е за национален празник на Република България на 15 ноември 1990 година с решение на Народното събрание. Честит празник!

A post shared by Botev Plovdiv (@pfcbotevofficial) on

Подобни статии

Top