Бой, унижения и наказания в дом за възрастни с деменция в Пловдив (ВИДЕО)

Скандалният случай е от Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция „Св. Георги“

Бой, унижения и жестоки наказания търпят болните възрастни хора в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив. В същото време, центърът се смята за едно от най-елитните заведения от този тип. За едно място там се борят около 60 души, пише nova.bg.

„Започнахме проверка по ваш сигнал. Това, което се констатира до момента е, че въпреки че този център е с изключително добри условия, за разлика от Горско Косово, виждаме, че качеството на персонала е изключително ниско и отношението, което те имат е абсолютно недопустимо. Събрали сме достатъчно материали, които смятаме да предадем на прокуратурата”. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в студиото на „Неделята на NOVA”.

„Надяваме се за този случай да има най-тежки наказания”, каза още Деница Сачева.

Репортер на DCNEWS научи, че случаят е от дома за възрастни хора с увреждания „Св. Георги“. След сигнал до столичната медия в Центъра за настаняване от семеен тип в сряда, 15 януари, е влязла проверка на социалните и общината, тъй като той е общинска услуга. Проведена е среща с персонала.

Изяснено е, че в рапортната книга на дома не е записано за нарушенията и грубото отношение, за които разказва социалният служител. Освен това той не е сигнализирал за тях и пред ръководството на социалното заведение.

Предстои да се  изясни в какъв период са извършени документираните с видеоклипчета нарушения от служителка на центъра.

750 са социалните служители, които работят за общинските услуги в Пловдив, а този център от семеен тип е създаден преди 4 години, заедно с още три подобни – два за хора с деменция и два за психично болни.

Очаква се утре да има специално изявление по случая за медиите от ресорния зам.-кмет Анести Тимчев.

Снимка: NOVA

Подобни статии

Top